PRZEPISYWypiekaneWyroby cukiernicze

Amoniaczki

Deser do kawy. Sprawdzony przepis na amoniaczki – bardzo dobre ciastka, które też możesz podać jako deser do herbaty.

Amoniak kojarzy nam się na ogół z chemiczną substancją dodawaną do środków czystości (np. do czyszczenia okien). Tymczasem jako czysty związek w niewielkim stężeniu, może służyć jako środek spożywczy który znakomicie nadaje się do ciast i ciasteczek.

Składniki:

  • 40 dag mąki (2 szklanki),
  • 10 dag margaryny,
  • 15 dag cukru (8 łyżek),
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jaja,
  • 1 łyżeczka amoniaku do ciasta (kwaśnego węglanu amonowego),
  • 1 cukier wanilinowy lub esencja zapachowa,
  • tłuszcz do smarowania blachy,

Przygotowanie:

  1. Zagotować mleko.
  2. We wrzącym mleku rozpuścić sypki amoniak do ciast, ostudzić.
  3. Utrzeć jaja z cukrem i margaryną, dodać przesianą mąkę, ostudzone mleko i cukier wanilinowy.
  4. Szybko zagnieść ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego) i pozostawić w lodówce do następnego dnia.
  5. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wykroić małe ciasteczka, ułożyć je na lekko natłuszczone blasze i piec w gorącym piekarniku, aż się zrumienią.
  6. Amoniaczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu przez dłuższy czas.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x