Amoniaczki
Deser do kawy. Sprawdzony przepis na amoniaczki – bardzo dobre ciastka, które też możesz podać jako deser do herbaty.
Amoniak kojarzy nam się na ogół z chemiczną substancją dodawaną do środków czystości (np. do czyszczenia okien). Tymczasem jako czysty związek w niewielkim stężeniu, może służyć jako środek spożywczy który znakomicie nadaje się do ciast i ciasteczek.
Składniki:
- 40 dag mąki (2 szklanki),
- 10 dag margaryny,
- 15 dag cukru (8 łyżek),
- 1 szklanka mleka,
- 2 jaja,
- 1 łyżeczka amoniaku do ciasta (kwaśnego węglanu amonowego),
- 1 cukier wanilinowy lub esencja zapachowa,
- tłuszcz do smarowania blachy,
Przygotowanie:
- Zagotować mleko.
- We wrzącym mleku rozpuścić sypki amoniak do ciast, ostudzić.
- Utrzeć jaja z cukrem i margaryną, dodać przesianą mąkę, ostudzone mleko i cukier wanilinowy.
- Szybko zagnieść ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego) i pozostawić w lodówce do następnego dnia.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wykroić małe ciasteczka, ułożyć je na lekko natłuszczone blasze i piec w gorącym piekarniku, aż się zrumienią.
- Amoniaczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu przez dłuższy czas.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]