ObiadPRZEPISYPrzetwory domoweWyroby cukiernicze

Anyż

Anyż – przyprawa ta to listki i nasiona biedrzeńca anyżu o zapachu podobnym do kopru włoskiego i smaku pikantno-słodkawym.

Zastosowanie:

anyż-cynamon
Anyż – Biedrzeniec.
  • Listki

  • do surówek,
  • sałatek,
  • do kwaszenia ogórków,
  • zamiast kopru.
  • Zmielone nasiona

  • jako dodatek do sałatek i zup owocowych,
  • do potraw z warzyw—czerwonej kapusty,
  • marchwi, buraków i dyni,
  • kompotów z jabłek,
  • gruszek,
  • śliwek,
  • do ciast (pierników),
  • pieczywa,
  • do likierów i wódek.

Wchodzi w skład curry. Często jest używany razem z gałką muszkatołową.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x