PRZEPISYPrzystawki

Awokado z małżami

Awokado z małżami


Składniki:

  • 5 owoców awokado,
  • 2 puszki marynowanych małżów,
  • 1 grapefruit,
  • 1 majonez,
  • 6 łyżeczek płatków migdałowych,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżki wódki 40%,
  • sól, pieprz,
  • cukier puder,

malze-z-avocado
Avocado z małżami.

Przygotowanie:

  1. Awokado umyć, osuszyć, przeciąć każdy owoc wzdłuż na połowę.
  2. Wyjąć pestki i wydrążyć trochę owocu, aby powiększyć wgłębienie.
  3. Owoc skrapiamy lekko sokiem z cytryny – awokado nie straci ładnego koloru.
  4. Obieramy grapefruita, dzielimy na cząstki, zdejmujemy skórę i kroimy owoce w kostkę.
  5. Małże wyjmujemy z zalewy i osączamy.
  6. Awokado napełniamy małżami i grapefruitem.
  7. Do majonezu dodajemy szczyptę soli, pieprzu mielonego, łyżkę soku z cytryny oraz nieco skórki otartej z cytryny.
  8. Mieszamy dokładnie i sosem dekorujemy owoce.
  9. Po wierzchu posypujemy je migdałami.
  10. Wkładamy do lodówki, aby schłodzić potrawę przed podaniem.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x