Ciasto potrawyPRZEPISY

Baba puchowa

Baba puchowa


Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej,
  • 7 dkg drożdży,
  • 15 dkg cukru pudru,
  • 10 żółtek,
  • 15 dkg masła,
  • 1 kieliszek rumu,
  • szczypta soli,
  • 20 dkg rodzynek,

Baba puchowa – przygotowanie:

  1. 25 dkg mąki sparzyć wrzącym mlekiem, bardzo dokładnie rozetrzeć, by nie było w niej grudek.
  2. Przykryć i ochłodzić.
  3. Wówczas dodać drożdże, wymieszać i przykrywszy zaczyn drożdżowy pozwolić mu wyrosnąć.
  4. Żółtka ubić sprężyną z cukrem pudrem na pulchny krem.
  5. Ubite żółtka oraz resztę mąki dodać do zaczynu i doskonale wyrobić, aby ciasto odchodziło od ręki i od miski.
  6. Wówczas dodać roztopione masło i mały kieliszek rumu i szczyptę soli
  7. Znów dokładnie wyrobić ciasto ręką, na ostatek dodać namoczone wcześniej rodzynki, oprószone odrobiną mąki.
  8. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy.
  9. Gdy prawie całkowicie wypełni formę, rosnąc pod przykryciem – włożyć do dobrze wygrzanego piekarnika na 50–55 minut.
  10. Gorącą jeszcze babę wyjętą z formy obficie posypać cukrem—pudrem, lub gdy ostygnie polukrować białym lukrem.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x