Ciasto potrawyPRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekane

Baba szafranowa

Baba szafranowa


Składniki:

  • 1 kg mąki,
  • ½ l mleka,
  • 8 dkg mąki,
  • 15 dkg cukru,
  • 8 żółtek i 4 białka,
  • skórka z 1 małej cytryny,
  • szczypta szafranu,
  • sól,
  • 14 dkg masła,
  • 10 dkg rodzynek,
  • 3 dkg smażonej skórki pomarańczowej

Baba szafranowa – przygotowanie:

baba szafranowa
Baba szafranowa
  1. Ćwierć kilograma mąki, pół litra letniego mleka rozprowadzamy mieszając 8 dkg drożdży.
  2. Stawiamy zaczyn w ciepłym miejscu na godzinę, przykryty serwetką, aby wyrósł.
  3. Do zaczynu dodajemy ubite trzepaczką biała i żółtka z dodatkiem cukru,
    1. obraną skórkę z cytryny namoczoną przez 3 godziny w kieliszku spirytusu,
    2. szczyptę szafranu (przelać przez sitko!), dokładnie wymieszać z zaczynem,
    3. dodać resztę mąki,
    4. małą łyżeczkę soli,
    5. wyrabiać ręką przez pół godziny.
  4. Do tak wyrobionego ciasta wlewamy roztopione masło,
    wsypujemy rodzynki i cienko pokrojoną smażoną skórkę pomarańczową.
  5. Na koniec znów wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odstawać od ręki i miski.
  6. Przekładamy je do posmarowanej masłem formy.
  7. Gdy ciasto rosnąc wypełni formę, wstawiamy babkę do dobrze nagrzanego piekarnika.
  8. Czas pieczenia to nieco ponad godzina.
  9. Jeśli wetknięty w ciasto cienki patyczek po wyjęciu nie będzie oblepiony ciastem, babka jest upieczona.
  10. Ciepłą babkę obsypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x