Baba szafranowa
Baba szafranowa
Składniki:
- 1 kg mąki,
- ½ l mleka,
- 8 dkg mąki,
- 15 dkg cukru,
- 8 żółtek i 4 białka,
- skórka z 1 małej cytryny,
- szczypta szafranu,
- sól,
- 14 dkg masła,
- 10 dkg rodzynek,
- 3 dkg smażonej skórki pomarańczowej
Baba szafranowa – przygotowanie:
- Ćwierć kilograma mąki, pół litra letniego mleka rozprowadzamy mieszając 8 dkg drożdży.
- Stawiamy zaczyn w ciepłym miejscu na godzinę, przykryty serwetką, aby wyrósł.
- Do zaczynu dodajemy ubite trzepaczką biała i żółtka z dodatkiem cukru,
- obraną skórkę z cytryny namoczoną przez 3 godziny w kieliszku spirytusu,
- szczyptę szafranu (przelać przez sitko!), dokładnie wymieszać z zaczynem,
- dodać resztę mąki,
- małą łyżeczkę soli,
- wyrabiać ręką przez pół godziny.
- Do tak wyrobionego ciasta wlewamy roztopione masło,
wsypujemy rodzynki i cienko pokrojoną smażoną skórkę pomarańczową. - Na koniec znów wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odstawać od ręki i miski.
- Przekładamy je do posmarowanej masłem formy.
- Gdy ciasto rosnąc wypełni formę, wstawiamy babkę do dobrze nagrzanego piekarnika.
- Czas pieczenia to nieco ponad godzina.
- Jeśli wetknięty w ciasto cienki patyczek po wyjęciu nie będzie oblepiony ciastem, babka jest upieczona.
- Ciepłą babkę obsypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]