Babeczki na zimno z suszonymi owocami

Babeczki na zimno z suszonymi owocami

Doskonałe babeczki owocowe, deser bez pieczenia! Z kremem śmietankowym i suszonymi owocami. Spróbuj koniecznie!


🕙 Czas: ½ godziny, ‖ ♨ Składniki na 4 porcje:‖ 🌡 Temperatura: ‖ IG: 1 porcja = 630 kcal ‖



Babeczki na Zimno z Suszonymi Owocami


Składniki:

  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny,
  • ¼ l mleka,
  • sól,
  • 4 dkg kaszy manny,
  • 2 łyżki soku cytrynowego,
  • ¼ l śmietany,
  • 10 dkg cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 30 ml czerwonego wina,
  • 1 goździk,
  • sok i starta skórka z 1 cytryny,
  • 35 dkg suszonych owoców,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • mielony cynamon,
  • 2 laski cynamonu,

Przygotowanie:

  1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  2. Zagotować mleko, wsypać kaszę mannę i szczyptę soli.
  3. Gotować przez 5 minut na wolnym ogniu, następnie dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i pozostawić do przestudzenia.
  4. Do masy dodać 2 łyżki soku z cytryny.
  5. Śmietanę ubić z 5 dkg cukru i cukrem waniliowym, dodać do masy grysikowej, wymieszać, rozlać do foremek, wstawić na 5 godzin do lodówki.
  6. Wino zagotować z pozostałą porcją cukru, goździkiem, sokiem i skórką z cytryny, polać suszone owoce i odstawić na godzinę.
  7. Całość zagotować, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z dwoma łyżkami wody, podgrzewać, aż sos zgęstnieje.
  8. Babeczki na zimno posypane zmielonym cynamonem podawać z owocami ozdobionymi laskami cynamonu.

Babeczki na zimno – zastosowane produkty – mleko. 

Wartość odżywcza mleka polega bowiem na zawartości nieomal wszystkich składników spożywczych. Występują w nim białka, łatwo przyswajalne tłuszcze w postaci emulsji oraz węglowodany w postaci laktozy, czyli cukru mlekowego. W tłuszczu mleka znajdują się rozpuszczalne w nim witaminy A, D, E, również niewielkie ilości witaminy K. Witaminy te obficiej występują wiosną i latem niż w pozostałej części roku, w związku z przebywaniem krów na pastwisku i odżywianiem się zielonymi paszami. Mleko zawiera również witaminy rozpuszczalne w wodzie, a zwłaszcza witaminy grupy B. Można tu wymienić witaminy np: B1, B2, B6, PP, B12 oraz kwas foliowy, kwas pantotenowy, biotynę i inne. 

Mleko jest też dobrym źródłem składników mineralnych i mikroelementów.

Występują w nim również: wapń, potas, magnez, i żelazo, oraz takie mikroelementy jak: cynk, mangan, miedź, molibden, nikiel, jod i kobalt.

Szczególnie wysoka jest też w mleku zawartość przyswajalnego wapnia (120 mg na 100 g mleka. Ze względu na przewagę składników zasadotwórczych – ma właściwości alkalizujące.  


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x