Babeczki na zimno z suszonymi owocami
Babeczki na zimno z suszonymi owocami
Doskonałe babeczki owocowe, deser bez pieczenia! Z kremem śmietankowym i suszonymi owocami. Spróbuj koniecznie!
? Czas: ½ godziny, ‖ ♨ Składniki na 4 porcje:‖ ? Temperatura: ‖ IG: 1 porcja = 630 kcal ‖
Babeczki na Zimno z Suszonymi Owocami
Składniki:
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny,
- ¼ l mleka,
- sól,
- 4 dkg kaszy manny,
- 2 łyżki soku cytrynowego,
- ¼ l śmietany,
- 10 dkg cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 30 ml czerwonego wina,
- 1 goździk,
- sok i starta skórka z 1 cytryny,
- 35 dkg suszonych owoców,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- mielony cynamon,
- 2 laski cynamonu,
Przygotowanie:
- Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
- Zagotować mleko, wsypać kaszę mannę i szczyptę soli.
- Gotować przez 5 minut na wolnym ogniu, następnie dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i pozostawić do przestudzenia.
- Do masy dodać 2 łyżki soku z cytryny.
- Śmietanę ubić z 5 dkg cukru i cukrem waniliowym, dodać do masy grysikowej, wymieszać, rozlać do foremek, wstawić na 5 godzin do lodówki.
- Wino zagotować z pozostałą porcją cukru, goździkiem, sokiem i skórką z cytryny, polać suszone owoce i odstawić na godzinę.
- Całość zagotować, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z dwoma łyżkami wody, podgrzewać, aż sos zgęstnieje.
- Babeczki na zimno posypane zmielonym cynamonem podawać z owocami ozdobionymi laskami cynamonu.
Babeczki na zimno – zastosowane produkty – mleko.
Wartość odżywcza mleka polega bowiem na zawartości nieomal wszystkich składników spożywczych. Występują w nim białka, łatwo przyswajalne tłuszcze w postaci emulsji oraz węglowodany w postaci laktozy, czyli cukru mlekowego. W tłuszczu mleka znajdują się rozpuszczalne w nim witaminy A, D, E, również niewielkie ilości witaminy K. Witaminy te obficiej występują wiosną i latem niż w pozostałej części roku, w związku z przebywaniem krów na pastwisku i odżywianiem się zielonymi paszami. Mleko zawiera również witaminy rozpuszczalne w wodzie, a zwłaszcza witaminy grupy B. Można tu wymienić witaminy np: B1, B2, B6, PP, B12 oraz kwas foliowy, kwas pantotenowy, biotynę i inne.
Mleko jest też dobrym źródłem składników mineralnych i mikroelementów.
Występują w nim również: wapń, potas, magnez, i żelazo, oraz takie mikroelementy jak: cynk, mangan, miedź, molibden, nikiel, jod i kobalt.
Szczególnie wysoka jest też w mleku zawartość przyswajalnego wapnia (120 mg na 100 g mleka. Ze względu na przewagę składników zasadotwórczych – ma właściwości alkalizujące.