PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Babka I

Babka drożdżowa,

 okolicznościowe ciasto, u nas kojarzone najbardziej ze świętami wielkanocnymi. Doskonała również w ciągu całego roku, jako tradycyjne, domowe ciasto na wszelki okazje.


Składniki:

  • 50 dag mąki,
  • 15 dag cukru,
  • 4 dag drożdży,
  • 7 dag tłuszczu,
  • skórka cytrynowa,
  • wanilia,
  • olejek migdałowy,
  • ¼ litra mleka,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • sól,
  • 1 – 2 dag rodzynek,
  • tłuszcz do foremki,
  • 3 dag cukru-pudru do posypania,

Przygotowanie:

  1. Zarobić ciasto drożdżowe bez rozczynu wolniejsze jak na strucle, pod koniec wyrabiania dodać opłukane i odsączone rodzynki.
  2. Od razu po wyrobieniu nałożyć do posmarowanej i posypanej mąką formy (napełniamy ⅓ formy), zostawić w cieple do wyrośnięcia.
  3. Gdy babka wyrośnie posmarować rozmąconym jajkiem, lub białkiem, włożyć do średnio nagrzanego piekarnika, piec około 40 minut.
  4. Po upieczeniu lekko schłodzić, wyjąć z formy.
  5. Gorące posypać cukrem – pudrem z wanilią, lub polukrować.
  6. Z tej porcji otrzymamy dwie nieduże babki.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x