Ciasto potrawyPRZEPISYWypiekaneWyroby cukiernicze

Babka piaskowa (przepis z kalendarza 1959r)

Babka piaskowa


jest rodzajem ciasta “piaskowego”, biszkoptowego z dodatkiem tłuszczu. Może być jednokolorowa lub dwukolorowa (marmurek). Można ją wykończyć cukrem-pudrem, polewą czekoladową, albo lukrem.


Składniki:

  • 20 dag margaryny,
  • 4 jajka,
  • 20 dag cukru – pudru,
  • 10 dag mąki ziemniaczanej,
  • ½ proszku do pieczenia,
  • wanilia, skórka pomarańczowa,

Przygotowanie:

  1. Ucieramy margarynę, dodając po trochu cukier i po jednym jajku, następnie dosypujemy stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Wreszcie dodajemy sztywno ubitą pianę, lekko mieszamy i pieczemy w foremce wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.
  3. Czas pieczenia 20 – 30 minut.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x