Bakłażany lub ogórki nadziewane (faszerowane) mięsem i kaszą
Bakłażany lub ogórki nadziewane (faszerowane) mięsem i kaszą
Bakłażany mogą być podane jako nadziewane (faszerowane) mięsem i kaszą. To trochę inny sposób na spożytkowanie tego warzywa. W podobny sposób można również przyrządzać ogórki.
Składniki:
- 1 kg bakłażanów,
nadzienie:
- 10 dag kaszy jęczmiennej lub ryżu,
- 20 dag mięsa bez kości (wieprzowiny, baraniny),
- 5 dag cebuli,
- sól, pieprz,
- 2 dag tłuszczu,
- 1 łyżeczka siekanego koperku,
- 1 jajo,
sos:
- 3 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki,
- 5 dag koncentratu pomidorowego,
- sól, cukier,
- 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki,
- kwasek cytrynowy,
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, pokroić na kawałki, zrumienić na tłuszczu, przełożyć do rondelka, dodać obraną, pokrojoną cebulę, wlać 3–4 łyżki wody, dusić do miękkości, wyparowany sos uzupełniać wodą.
- Ugotować kaszę na sypko, dając dwa razy tyle wody, ile wynosi objętość kaszy, osolić.
- Gdy mięso jest miękkie, ostudzić, drobno posiekać tasakiem, wymieszać z ugotowaną kaszą, siekanym koperkiem i jajem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Bakłażany umyć, obrać, przekroić wzdłuż na połówki, łyżeczką wydrążyć miąższ.
- Nakładać nadzieniem połówki bakłażanów, ułożyć w płaskim rondlu, podlać ¼ l wody, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec.
- W czasie zapiekania wyparowany płyn uzupełniać wodą.
- Przyrządzić sos: z tłuszczu i z mąki przyrządzić jasnozłotą zasmażkę.
- Rozprowadzić wywarem, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku solą, cukrem, kwaskiem cytrynowym.
- Bakłażany lub ogórki nadziewane zagotować, wyłożyć na półmisek, oblać sosem, posypać siekaną zieloną pietruszką.
- Podawać z ziemniakami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]