PRZEPISYPrzystawki

Bakłażany lub ogórki nadziewane (faszerowane) mięsem i kaszą

Bakłażany lub ogórki nadziewane (faszerowane) mięsem i kaszą


Bakłażany mogą być podane jako nadziewane (faszerowane) mięsem i kaszą. To trochę inny sposób na spożytkowanie tego warzywa. W podobny sposób można również przyrządzać ogórki.

Składniki:

  • 1 kg bakłażanów,

nadzienie:

  • 10 dag kaszy jęczmiennej lub ryżu,
  • 20 dag mięsa bez kości (wieprzowiny, baraniny),
  • 5 dag cebuli,
  • sól, pieprz,
  • 2 dag tłuszczu,
  • 1 łyżeczka siekanego koperku,
  • 1 jajo,

sos:

  • 3 dag tłuszczu,
  • 3 dag mąki,
  • 5 dag koncentratu pomidorowego,
  • sól, cukier,
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki,
  • kwasek cytrynowy,

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, pokroić na kawałki, zrumienić na tłuszczu, przełożyć do rondelka, dodać obraną, pokrojoną cebulę, wlać 3–4 łyżki wody, dusić do miękkości, wyparowany sos uzupełniać wodą.
  2. Ugotować kaszę na sypko, dając dwa razy tyle wody, ile wynosi objętość kaszy, osolić.
  3. Gdy mięso jest miękkie, ostudzić, drobno posiekać tasakiem, wymieszać z ugotowaną kaszą, siekanym koperkiem i jajem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Bakłażany umyć, obrać, przekroić wzdłuż na połówki, łyżeczką wydrążyć miąższ.
  5. Nakładać nadzieniem połówki bakłażanów, ułożyć w płaskim rondlu, podlać ¼ l wody, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec.
  6. W czasie zapiekania wyparowany płyn uzupełniać wodą.
  7. Przyrządzić sos: z tłuszczu i z mąki przyrządzić jasnozłotą zasmażkę.
  8. Rozprowadzić wywarem, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku solą, cukrem, kwaskiem cytrynowym.
  9. Bakłażany lub ogórki nadziewane zagotować, wyłożyć na półmisek, oblać sosem, posypać siekaną zieloną pietruszką.
  10. Podawać z ziemniakami.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x