Dania główneMięso - potrawyObiadPRZEPISY

Baranina duszona w kapuście

Baranina duszona w kapuście


Składniki:

  • 40 dag baraniny z kością (łopatka, górka),
  • 1 główka kapusty cukrowej (ok. 1½ kg),
  • 3 dag tłuszczu,
  • 3 dag mąki,
  • 1 łyżeczka siekanego koperku,
  • sól, pieprz,

surówka z kapusty cukrowej

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, obrać z powięzi, a jeżeli jest bardzo tłuste, zdjąć nadmiar tłuszczu.
  2. Dużą główkę świeżej kapusty opłukać.
  3. Głąb wyciąć u nasady.
  4. Liście ostrożnie oddzielić (kupując kapustę wybrać główki luźno związane).
  5. Zagotować wodę, wrzucić liście, obgotować przez 5 – 10 minut.
  6. Wyjąć liście łyżką cedzakową na cedzak, osączyć, ostudzić.
  7. W każdym liściu pobić tłuczkiem gruby nerw liściowy, nie przecinając liścia.
  8. W ten sposób przygotować 8 dużych lub 16 mniejszych liści.
  9. Do pozostałego wywaru włożyć mięso, ugotować je na półmiękko, następnie odcedzić i schłodzić.
  10. Mięso oddzielić od kości, pokroić na 8 podłużnych, prostokątnych kawałków.
  11. Każdy kawałek osolić, oprószyć pieprzem, po czym ciasno zawinąć w 1 duży lub 2 mniejsze liście.
  12. Koniec liścia zagiąć pod spód.
  13. Baranina duszona w kapuście powinna być ułożona w płaskim rondlu w jednej warstwie, zalać wywarem z gotowania baraniny i dusić powoli do miękkości.
  14. W czasie duszenia nie obracać, tylko wyparowany sos uzupełniać wywarem.
  15. Pod koniec duszenia podprawić jasnozłotą zasmażką sporządzoną z 3 dag mąki i 3 dag tłuszczu, osolić, dodać pieprz, zagotować posypać siekany koperkiem.
  16. Podawać w tym samym rondlu lub na okrągłym półmisku.
  17. Osobno podać ziemniaki.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x