Mięso - potrawyPRZEPISY

Baranina duszona z jarzynami po gruzińsku czenachi

Baranina duszona z jarzynami po gruzińsku czenachi


Baranina duszona z jarzynami po gruzińsku, przygotowana może być w specjalnym naczyniu ceramicznym «Czenachi». Można też go zrobić w zwykłym naczyniu szklanym z pokrywką, a nawet w metalowym garnku, lecz z ceramicznego naczynia zachowa specyfikę regionalnej potrawy gruzińskiej.

Składniki:

  • 60 dag mięsa z kością (z udźca),
  • 40 dag ziemniaków,
  • 20 dag pomidorów,
  • 20­ dag fasolki szparagowej,
  • 20 dag bakłażanów lub ogórków,
  • 6 dag cebuli,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, wyjąć kości, obrać z powięzi i nadmiaru tłuszczu, pokroić w poprzek włókien w małe, skośne plastry licząc po 2 – 3 na osobę.
  2. Ziemniaki umyć, obrać opłukać, pokroić w talarki.
  3. Strączki fasoli opłukać, obrać z włókien i podzielić na pół.
  4. Bakłażany (lub ogórki) obrać ze skórki, usunąć pestki, a obraną cebulę pokroić w dość grube talarki.
  5. Mięso i warzywa włożyć do rondla, zalać ½ l wrzącej wody i wszystko razem dusić, aż mięso będzie miękkie.
  6. Pod koniec duszenia dodać sól i pieprz.
  7. Podawać w tym samym rondlu, posypane siekaną zielona pietruszką.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x