Baranina duszona z jarzynami po gruzińsku czenachi
Baranina duszona z jarzynami po gruzińsku czenachi
Baranina duszona z jarzynami po gruzińsku, przygotowana może być w specjalnym naczyniu ceramicznym «Czenachi». Można też go zrobić w zwykłym naczyniu szklanym z pokrywką, a nawet w metalowym garnku, lecz z ceramicznego naczynia zachowa specyfikę regionalnej potrawy gruzińskiej.
Składniki:
- 60 dag mięsa z kością (z udźca),
- 40 dag ziemniaków,
- 20 dag pomidorów,
- 20 dag fasolki szparagowej,
- 20 dag bakłażanów lub ogórków,
- 6 dag cebuli,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, wyjąć kości, obrać z powięzi i nadmiaru tłuszczu, pokroić w poprzek włókien w małe, skośne plastry licząc po 2 – 3 na osobę.
- Ziemniaki umyć, obrać opłukać, pokroić w talarki.
- Strączki fasoli opłukać, obrać z włókien i podzielić na pół.
- Bakłażany (lub ogórki) obrać ze skórki, usunąć pestki, a obraną cebulę pokroić w dość grube talarki.
- Mięso i warzywa włożyć do rondla, zalać ½ l wrzącej wody i wszystko razem dusić, aż mięso będzie miękkie.
- Pod koniec duszenia dodać sól i pieprz.
- Podawać w tym samym rondlu, posypane siekaną zielona pietruszką.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]