Baranina z kapustą i ziemniakami
Baranina z kapustą i ziemniakami
Baranina nie cieszy się w Polsce zbyt dużą popularnością. Dziś jest to mięso naprawdę smaczne i wysokiej jakości. W czasach, kiedy mięso było artykułem deficytowym i funkcjonował system «kartkowy», baranina była poślednim, niechętnie kupowanym mięsem. Warto dziś sporządzić danie z baraniny z kapustą i ziemniakami.
Składniki:
- 40 dag baraniny bez kości,
- 50 dag kapusty włoskiej,
- 50 dag ziemniaków,
- 15 dag cebuli,
- 5 dag tłuszczu,
- ½ łyżeczki kminku,
- sól,
- pieprz,
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, podzielić na cztery kawałki, zalać wrzątkiem (ok. ½ l) w dużym, płaskim rondlu, osolić i gotować prawie do miękkości.
- Kapustę obrać z wierzchnich, zepsutych liści, obgotować we wrzącej wodzie i pokroić na dość duże cząstki.
- Ziemniaki umyć, obrać i opłukać, pokroić w grubą kostkę.
- Cebulę obrać, pokroić na talarki i zrumienić na tłuszczu.
- W rondlu z gotującym się mięsem ułożyć warstwami kapustę, ziemniaki, posypując każdą warstwę kminkiem, szczyptą soli i pieprzu, na wierzchu ułożyć mięso polać tłuszczem ze zrumienioną cebulą.
- Jeżeli trzeba dolać wrzącej wody jednak nie powinna ona przykrywać zawartości garnka, aby potrawa nie była zbyt rzadka.
- Rondel przykryć pokrywką i dusić przez około ½ godziny.
- Baranina z kapustą i ziemniakami gotowa.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]