Dania główneMięso - potrawyPRZEPISY

Baranina z kapustą i ziemniakami

Baranina z kapustą i ziemniakami

Baranina nie cieszy się w Polsce zbyt dużą popularnością. Dziś jest to mięso naprawdę smaczne i wysokiej jakości. W czasach, kiedy mięso było artykułem deficytowym i funkcjonował system «kartkowy», baranina była poślednim, niechętnie kupowanym mięsem. Warto dziś sporządzić danie z baraniny z kapustą i ziemniakami.


Składniki:

  • 40 dag baraniny bez kości,
  • 50 dag kapusty włoskiej,
  • 50 dag ziemniaków,
  • 15 dag cebuli,
  • 5 dag tłuszczu,
  • ½ łyżeczki kminku,
  • sól,
  • pieprz,

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, podzielić na cztery kawałki, zalać wrzątkiem (ok. ½ l) w dużym, płaskim rondlu, osolić i gotować prawie do miękkości.
  2. Kapustę obrać z wierzchnich, zepsutych liści, obgotować we wrzącej wodzie i pokroić na dość duże cząstki.
  3. Ziemniaki umyć, obrać i opłukać, pokroić w grubą kostkę.
  4. Cebulę obrać, pokroić na talarki i zrumienić na tłuszczu.
  5. W rondlu z gotującym się mięsem ułożyć warstwami kapustę, ziemniaki, posypując każdą warstwę kminkiem, szczyptą soli i pieprzu, na wierzchu ułożyć mięso polać tłuszczem ze zrumienioną cebulą.
  6. Jeżeli trzeba dolać wrzącej wody jednak nie powinna ona przykrywać zawartości garnka, aby potrawa nie była zbyt rzadka.
  7. Rondel przykryć pokrywką i dusić przez około ½ godziny.
  8. Baranina z kapustą i ziemniakami gotowa.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x