PRZEPISYZupy

Barszcz buraczany czerwony zabielany

Barszcz buraczany czerwony zabielany


Z buraków ćwikłowych przygotujesz świetny buraczany barszcz, zabielony śmietaną, z ziemniaczkami, lub z fasolą. Pycha!

Składniki:

  • 50 dag buraków ćwikłowych,
  • 1 szklanka kwasu burakowego,
  • 25 dag kości,
  • ½ szklanki śmietany,
  • 25 dag włoszczyzny,
  • 3 dag mąki 5 dag cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 jajka na twardo,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ziele angielskie, liść laurowy,
  • pieprz, sól, cukier,

Przygotowanie:

  1. Warzywa i kości opłukać, oczyścić, buraki opłukać, pokroić, dodać sól i przyprawy, ugotować wywar;
  2. Odcedzony wywar podprawić śmietaną i mąką, zagotować, dodać kwasu burakowego i cukru do smaku, posolić do smaku;
  3. Ugotować jajka na twardo, obrać ze skorupki, podzielić na części wzdłuż i włożyć do wazy.
  4. Jeśli barszcz nie ma intensywnego koloru, można zabarwić go burakami:
    1. mały burak ćwikłowy opłukać,
    2. obrać,
    3. zetrzeć na tarce,
    4. włożyć do łyżki cedzakowej,
    5. zanurzyć w zupie, tak aby łyżka z burakami wystawała ponad poziom zupy;
    6. wycisnąć buraki łyżką i wyrzucić.
  5. Barszcz buraczany czerwony zabielany podawać z ziemniakami albo z fasolą.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x