Barszcz na zakwasie

Barszcz na zakwasie. Barszcz czerwony można zrobić na kupionym zakwasie. Można także przygotować go samodzielnie. Ma wówczas zupełnie inny smak. Moim zdaniem lepszy i bardziej wyrazisty.

Składniki:

  • 2 kg buraków,
  • chleb razowy,
  • marchewka, cebula, seler,
  • 2 grzyby suszone, 
  • por, czosnek, liść laurowy,
  • sok z cytryny,
  • angielskie ziele, pieprz ziarnisty, sól.

 

Barszcz paszteciki
Barszcz paszteciki

Przygotowanie:

  1. Obrać buraki i pokroić w plasterki.
  2. Ułożyć w słoju, zalać letnią przegotowaną wodą.
  3. Na wierzchu położyć kromkę razowca.
  4. Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce.
  5. Po 4 dniach zakwas jest gotowy.
  6. Obrać warzywa i cztery pokrojone w plastry buraki.
  7. Zalać l wody, dodać angielskie ziele, liść laurowy i grzyby, ugotować.
  8. Miękkie warzywa wyjąć, dodać do wywaru dwie szklanki zakwasu.
  9. Podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia.
  10. Doprawić czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i odrobiną cukru.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 1]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x