Dania główneObiadZupy

Barszcz ukraiński

Barszcz Ukraiński

Potrawa Regionalna (Podkarpacie)


Składniki:

  • 20 dag fasoli dużej „Jaś”,
  • 40 dag buraków,
  • 20 dag włoszczyzny:
    • marchew,
    • pietruszka,
    • seler,
  • 1 ½ l wody,
  • 15 dag kapusty włoskiej,
  • 40 dag świeżych pomidorów lub 6 dag koncentratu pomidorowego,
  • ⅛ l kwasu burakowego,
  • ⅛ l śmietany,
  • 2 dag mąki,
  • sól, cukier,
  • ząbek czosnku,

Przygotowanie:

  1. Fasolę opłukać, namoczyć na noc w przegotowanej, zimnej wodzie, ugotować, a gdy jest miękka – osolić.
  2. Z połowy buraków i włoszczyzny opłukanej, oczyszczonej ugotować wywar (Barszcz zabielany).
  3. Resztę opłukanych i oczyszczonych buraków i warzyw pokroić w cienkie paseczki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  4. Ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody.
  5. Pod koniec gotowania dodać poszatkowaną kapustę włoską.
  6. Ziemniaki opłukać, obrać, pokroić w kostkę, ugotować w przecedzonym wywarze.
  7. Pomidory ugotować w małej ilości wody, przetrzeć.
  8. Do wywaru wlać rozmieszaną mąkę z ⅛ l wody,
    1. zagotować,
    2. włożyć jarzyny,
    3. fasolę,
    4. pomidory,
    5. wszystkie składniki połączyć ze śmietaną i kwasem burakowym.
  9. Przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i cukrem.
  10. Barszcz ukraiński można również przyrządzić na wywarze z kości.
tradycyjny barszcz ukraiński


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x