ObiadPRZEPISYZupy

Barszcz z botwinką

Barszcz z botwinką,

czyli Raki i Bu­Raki


Skład­niki:

  • 15 dag włosz­czy­zny,
  • ½ kg mięsa (cie­lę­cina) z ko­ścią,
  • 6 ra­ków,
  • 3 dag ce­buli,
  • ¼ kg mło­dych bu­ra­ków z na­tką (bo­twina),
  • ¼ l śmie­tany,
  • 3 dag mąki,
  • ¼ l kwasu ogór­ko­wego,
  • liść bob­kowy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, cu­kier,
  • 1 łyżka po­sie­ka­nego zie­lo­nego ko­perku,
  • 1 ogó­rek ki­szony lub świeży,
  • 5 ły­żek ugo­to­wa­nej, po­kro­jo­nej cie­lę­ciny,
  • ⅛ l śmie­tanki kre­mo­wej,
  • 3 jaja na twardo,

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Wa­rzywa i ko­ści opłu­kać, oczy­ścić, do­dać przy­prawy (czo­snek, liść bob­kowy), ugo­to­wać wy­war.
  2. Raki na­leży oczy­ścić szczo­teczką bar­dzo sta­ran­nie pod bie­żącą wodą, ugo­to­wać na wy­wa­rze.
  3. Wy­jąć mięso z ra­ków, wło­żyć do wazy, (za­miast ra­ków można wło­żyć ugo­to­waną, po­kro­joną cie­lę­cinę).
  4. Młodą bo­twinkę opłu­kać, po­kroić w grube pa­ski, ugo­to­wać w za­kwa­szo­nej wo­dzie, od­ce­dzić, wło­żyć do wazy.
  5. Jaja opłu­kać, ugo­to­wać na twardo, obrać ze sko­rupki, po­kra­jać na 4 czę­ści wzdłuż, wło­żyć je do wazy.
  6. Ko­per opłu­kać, po­sie­kać, wło­żyć do wazy.
  7. Ogó­rek obrać cienko, po­kroić w ta­larki, wło­żyć do wazy.
  8. Wy­war z ko­ści i wa­rzyw od­ce­dzić, od­tłu­ścić, pod­pra­wić mąką i śmie­taną.
  9. Zupę (barszcz z botwinką) wlać do wazy, do­dać soli, za­bar­wić tar­tym su­ro­wym bu­ra­kiem, ostu­dzić.
  10. Ubić śmie­tankę kre­mową.
  11. Po na­la­niu zupy na ta­lerz do­dać tro­chę bi­tej śmie­tanki.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x