Bazylia
Bazylia.
Zioła – przyprawy są niezbędnym dodatkiem no naszych dań. Bazylia jest jednym z niezbędnych w kuchni dodatków. Tak jak lubczyk, pieprz, tymianek jest nie do zastąpienia. Szczególnie surówki z pomidorów wymagają dodatku bazylii.
– przyprawą są świeże lub suszone listki zerwane przed kwitnieniem o lekko słonym, pieprzno-cytrynowym smaku i przyjemnym, korzennym, balsamicznym zapachu.
Zioła suszone i sproszkowane
- ziele zastępuje pieprz,
- a wymieszane z szałwią, rozmarynem i tymiankiem – sól.
Bazylia wchodzi w skład pieprzu ziołowego. Podkreśla smak sałatek i surówek. W potrawie można ją gotować do 10 minut.
Zastosowanie:
- do zup – (zwłaszcza do pomidorowej, jarzynowej i rybnej),
- pieczeni baraniej,
- kotletów schabowych,
- surówek (zwłaszcza z pomidorów),
- jajecznicy z pomidorami,
- omletów,
- szpinaku,
- kalarepy,
- kwaszonych ogórków,
- pizzy,
- potraw z fasoli i grochu,
- potraw z dodatkiem czosnku,
- zapraw do ryb,
- ryb słodkowodnych,
- sosów.
Bazylię najczęściej miesza się z czosnkiem czy pieprzem. Nie należy jej łączyć z tymiankiem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]