PRZEPISY

Bazylia

Bazylia.

Zioła – przyprawy są niezbędnym dodatkiem no naszych dań. Bazylia jest jednym z niezbędnych w kuchni dodatków. Tak jak lubczyk, pieprz, tymianek jest nie do zastąpienia. Szczególnie surówki z pomidorów wymagają dodatku bazylii.
– przyprawą są świeże lub suszone listki zerwane przed kwitnieniem o lekko słonym, pieprzno-cytrynowym smaku i przyjemnym, korzennym, balsamicznym zapachu.


Zioła suszone i sproszkowane

Bazylia wchodzi w skład pieprzu ziołowego. Podkreśla smak sałatek i surówek. W potrawie można ją gotować do 10 minut.

Zastosowanie:

pomidory
Bazylia z pomidorami.
  • do zup – (zwłaszcza do pomidorowej, jarzynowej i rybnej),
  • pieczeni baraniej,
  • kotletów schabowych,
  • surówek (zwłaszcza z pomidorów),
  • jajecznicy z pomidorami,
  • omletów,
  • szpinaku,
  • kalarepy,
  • kwaszonych ogórków,
  • pizzy,
  • potraw z fasoli i grochu,
  • potraw z dodatkiem czosnku,
  • zapraw do ryb,
  • ryb słodkowodnych,
  •  sosów.
Bazylię najczęściej miesza się z czosnkiem czy pieprzem. Nie należy jej łączyć z tymiankiem. 
Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x