Befsztyk mielony

Befsztyk mielony


Składniki:

  • 70 dkg wołowiny z kością (łopatka, krzyżowa),
  • 1 jajo,
  • 10 dkg cebuli,
  • 4 dkg tłuszczu,
  • 3 dkg mąki,
  • 2 dkg masła,
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, oddzielić od kości, obrać z powięzi, przepuścić przez maszynkę, dodać jajo, 3 – 4 łyżki zimnej wody.
  2. Wyrobić ręką na gładką, pulchną masę, dodać sól, pieprz, uformować cztery okrągłe befsztyki grubości około 2,5 cm.
  3. Cebulę pokroić w talarki, zrumienić na części tłuszczu, zdjąć z patelni na talerz.
  4. Na patelni rozgrzać resztę tłuszczu na silnym ogniu smażyć oprószone mąką befsztyk mielony przez cztery minuty z każdej strony, tak aby na ich powierzchni wytworzyła się zrumieniona skórka.
  5. Zrumienioną cebulę położyć na befsztyki, dosmażyć je w ciągu około 5 – 8 minut na boku płyty pod przykryciem albo w otwartym piekarniku, aby mięso wewnątrz pozostało lekko różowe, lecz nie krwiste.
  6. Podawać na ogrzanym półmisku przybrane smażoną cebulą z ziemniakami pod dowolną postacią i z jarzyną (fasolka szparagowa, brukselka i inne).

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x