Dania główneMięso - potrawyPRZEPISY

Befsztyk po wiedeńsku


Befsztyk po wiedeńsku to stek z polędwicy, opiekany wstępnie, by nie wysuszyć go w czasie smażenia. Wysmażony befsztyk wołowy jest polecany w niektórych dietach, bo w 100 g zawiera tylko 130 kcal i 5 g tłuszczu.


 

Składniki:

  • 80 dag po­lę­dwi­cy,
  • 5 dag tłusz­czu,
  • sól, pieprz do sma­ku,
  • zie­lo­na pie­trusz­ka,

 


Przygotowanie:

  1. Po­lę­dwi­cę nie ob­ra­ną z tłusz­czu po­kro­ić na ka­wał­ki o gru­bo­ści oko­ło 2 ½ cm, tro­chę po­so­lić.
  2. Na pa­tel­ni roz­grzać ma­sło, opiec na bar­dzo sil­nym ogniu, tak aby mię­so nie pu­ści­ło soku.
  3. Po usma­że­niu uło­żyć befsztyk po wiedeńsku na do­brze ogrza­nym pół­mi­sku, ob­ło­żyć pod­sma­żo­ny­mi ziem­nia­ka­mi po­sy­pa­ny­mi pie­trusz­ką, na wierz­chu po­ło­żyć gru­bą war­stwę go­rą­ce­go szpi­ku wo­ło­we­go, po wierz­chu po­sy­pać solą i pie­przem.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Print Friendly, PDF & Email
1 1 głos
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x