Befsztyk z polędwicy
Befsztyk z Polędwicy
jest najbardziej dietetycznym smażonym mięsem. Wysmażony befsztyk jest polecany w niektórych dietach, bo w 100 g zawiera tylko 130 kcal i 5 g tłuszczu.
Składniki:
- 70 dag polędwicy wołowej,
- 4 dag tłuszczu,
- 4 dag masła,
- 1 łyżka oleju,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
- Polędwicę wyżyłować, pokroić na poprzeczne kawałki o grubości około 2 cm. Każdy kawałek osobno osolić, popieprzyć, pokropić olejem i zostawić na godzinę.
- Befsztyk kłaść na mocno rozgrzaną patelnię i smażyć na mocnym ogniu. Gdy podrumienią się już z jednej strony, przewracamy je szerokim nożem.
- Befsztyk z polędwicy podsmażamy z drugiej strony, podajemy ziemniakami przyrządzonymi jak w przepisie na befsztyki, z sosem „a la maitre d’hotel”.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]