Dania główneMięso - potrawyPRZEPISYZupy

Bigos polski

Bigos polski.

Bigos jest kompozycją nie tylko złożoną, ale i o znacznej ilości wariantów. W każdej tradycyjnej, staropolskiej kuchni przyrządzano go nieco inaczej, według domowej tradycji. bywał więc bigos myśliwski, litewski, hultajski i inne, przyrządzane na kiszonej kapuście, na kiszonej i świeżej, oraz wyłącznie na kapuście świeżej.

Na 1 kg różnych mięsiw (najwięcej, oczywiście, powinno być kiełbasy i szynki) bierzemy 1,5 kg kiszonej, lub świeżej kapusty. Można też wziąć kapustę w proporcji 1 : 1. Niektórzy jednak biorą na 1 kg kapusty 1,5 kg mięs i wędlin i nie słyszano, by po staropolsku te proporcje ganiono. :-)Im więcej rodzajów mięsa zawiera bigos, tym jest lepszy. Można dodawać różne wędliny, różne pieczenie, jak cielęcą, wieprzową, dziczyznę, drób pieczony.
Dodatek czerwonego wina bardzo podnosi smak bigosu.
Zamiast wina można dodać kilka łyżek śliwkowego powidła. Bigos można przyrządzić z samej kapusty kiszonej.

Składniki:

  • 40 dag kapusty kiszonej,
  • 40 dag kapusty cukrowej
  • 20 dag wieprzowiny bez kości,
  • 20 dag cielęciny,
  • 15 dag kiełbasy,
  • 10 dag boczku wędzonego,
  • 3 dag tłuszczu,
  • 5 dag słoniny,
  • 5 dag cebuli,
  • 1 jabłko,
  • 8 śliwek suszonych (bez pestek),
  • ½ dkg grzybów suszonych,
  • 5 dag koncentratu pomidorowego,
  • 2 dag mąki,
  • sól, pieprz, cukier,

Bigos polski – Przygotowanie:

  1. Śliwki wpierw namoczyć.
  2. Kapustę kiszoną pokroić drobno, następnie zalać małą ilością wrzącej wody i gotować 1 godzinę do miękkości.
  3. Kapustę świeżą obrać z zepsutych liści, później opłukać, poszatkować, zalać małą ilością wrzącej wody, ugotować razem z rozdrobnionymi grzybami.
  4. Mięso wieprzowe i cielęciną opłukać, odcisnąć, z wody, osolić, zrumienić na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
  5. Włożyć razem z boczkiem do kapusty kiszonej, dusić do miękkości.
  6. Słoninę pokroić w kostkę, stopić. Skwarki dodać do bigosu.
  7. Na tłuszczu zrobić zasmażkę z cebulą (bigos można przyrządzić bez zasmażki).
  8. Mięso wieprzowe i boczek wyjąć z kapusty.
  9. Kapustę świeżą połączyć z kiszoną i zagęścić zasmażką.
  10. Dodać namoczone śliwki.
  11. Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
  12. Wieprzowinę i boczek pokroić w kostkę i razem z kiełbasą włożyć do kapusty, dodać pomidory,  zetrzeć na tarce obrane jabłko, bigos polski przyprawić solą do smaku, pieprzem i jeśli trzeba – cukrem, zagotować.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x