Dania głównePRZEPISYŚwiąteczne i karnawałowe

Bigos z karpia, dorsza, suma lub lina

Bigos z karpia, dorsza, suma lub lina


Składniki:

  • 60 dag dorsza (wypatroszony, bez głowy) lub 1 kg innej ryby,
  • 60 dag kapusty cukrowej,
  • 6 dag cebuli,
  • 3 dag słoniny,
  • 5 dag tłuszczu,
  • 3 dag mąki,
  • 10 dag grzybów świeżych lub 1 dag grzybów suszonych,
  • 10 jabłek,
  • 3 dag koncentratu pomidorowego,
  • sól, cukier, pieprz, ocet,

Przygotowanie:

  1. Z dorsza usunąć błonę z jamy brzusznej, opłukać, odfiletować, zdjąć, obrać z ości.
  2. Filety pokroić na porcje szerokości 1 ½ cm, osolić.
  3. Ugotować ½ litra wywaru z kręgosłupa i ości ryby.
  4. Grzyby suszone opłukać, ugotować, cienko pokroić w cienkie paseczki.
  5. Kapustę oczyścić ze zwiędłych liści, opłukać, cienko poszatkować, zalać ¼ litra wywaru z ryby.
  6. Dodać ryby z wywarem, obraną, pokrojoną w krążki cebulę, ugotować.
  7. Rybę oprószyć mąką, pieprzem, obsmażyć na tłuszczu z dwóch stron, ułożyć na wierzchu kapusty, dusić razem 15 minut.
  8. Kapustę podprawić zasmażką przyrządzoną na słoninie.
  9. Dodać opłukane jabłka, starte na tarce o drobnych otworach, włożyć koncentrat pomidorowy.
  10. Wymieszać, zagotować.
  11. Bigos z karpia przyprawić solą do smaku, cukrem, pieprzem i octem.
  12. Wyłożyć na salaterkę.
  13. Podawać z ziemniakami.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x