Desery i napojeWypiekaneWyroby cukiernicze

Biszkopciki wyciskane

Biszkopciki wyciskane


Składniki:

  • 25 dag mąki,
  • 25 dag cukru,
  • ½ łyżki octu (6%),
  • 3 dag skórki pomarańczowej,
  • 4 duże jaja,
  • ¼ paczki proszku spulchniającego,
  • skórka cytrynowa,
  • wanilia,
  • 2 dag masła do formy,

Przygotowanie:

  1. Jaja ucierać z cukrem (dodając je kolejno) tak długo, aż masa będzie bardzo pulchna równocześnie wsypując po trochu przesianą mąkę.
  2. Dodać ocet, wanilię, siekaną skórkę cytrynową i pomarańczową.
  3. Posmarować dokładnie szeroką, prostokątną blachę, oprószyć mąką.
  4. Ciasto włożyć do worka cukierniczego z końcówką o odpowiedniej wielkości.
  5. Wyciskać ciasto rysując na blasze małe krążki i zapełniając je ciastem na grubość 1 cm.
  6. Zamiast wyciskać można nakładać ciasto łyżką.
  7. Wstawić do średnio gorącego piekarnika i piec około 10 minut.
  8. Gdy ciastka lekko się zrumienią (na jasnozłoty kolor), biszkopciki wyciskane wyjąć, a gdy lekko ostygną zdejmować z blachy szerokim nożem.
  9. Te same ciastka można przyrządzać z jaj ubijanych na parze.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x