Biszkopt pijak
Biszkopt pijak
Czy zdarzyło Ci się kiedyś jeść ciasto o nazwie “pijak”? -to rodzaj biszkopta dość mocno nasączonego alkoholem. Zdecydowanie jest to przepyszne ciasto, które możesz podać na dowolną okazję i raczej masz sukces kulinarny zapewniony.
Składniki:
Ciasto biszkoptowe – krem
- ½ mleka,
- 3 łyżki kaszy manny,
- 1 kostka margaryny,
- ¾ szklanki cukru,
- olejek rumowy,
- 2 łyżki kakao,
- kieliszek wódki (40%),
- okrągłe biszkopciki,
- polewa czekoladowa,
Przygotowanie:
- Upiec biszkopt, ugotować mleko, zasypać kaszą manną i gotować przez 20 minut, ciągle mieszając.
- Ugotowaną masę ostudzić, dodać margarynę, cukier, olejek i kakao.
- Po wymieszaniu na jednolitą masę, posmarować nią upieczony wcześniej biszkopt.
- Na wierzchu tego ciasta układamy biszkopciki namoczone w esencji herbacianej z dodatkiem wódki.
- Biszkopt pijak polać po wierzchu polewą czekoladową.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]