Ciasto potrawyDesery i napojePRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Biszkopt pijak

Biszkopt pijak


Czy zdarzyło Ci się kiedyś jeść ciasto o nazwie “pijak”?  -to rodzaj biszkopta dość mocno nasączonego alkoholem. Zdecydowanie jest to przepyszne ciasto, które możesz podać na dowolną okazję i raczej masz sukces kulinarny zapewniony.

Składniki:

Ciasto biszkoptowe – krem

  • ½ mleka,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • 1 kostka margaryny,
  • ¾ szklanki cukru,
  • olejek rumowy,
  • 2 łyżki kakao,
  • kieliszek wódki (40%),
  • okrągłe biszkopciki,
  • polewa czekoladowa,

Przygotowanie:

  1. Upiec biszkopt, ugotować mleko, zasypać kaszą manną i gotować przez 20 minut, ciągle mieszając.
  2. Ugotowaną masę ostudzić, dodać margarynę, cukier, olejek i kakao.
  3. Po wymieszaniu na jednolitą masę, posmarować nią upieczony wcześniej biszkopt.
  4. Na wierzchu tego ciasta układamy biszkopciki namoczone w esencji herbacianej z dodatkiem wódki.
  5. Biszkopt pijak polać po wierzchu polewą czekoladową.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x