Biszkopt z kaszki manny

Biszkopt z kaszki manny


Zobacz nasz przepis. Doskonały biszkopt, manna dodaje mu delikatności. Bardziej wilgotny od zwykłego  biszkopta, a dodatek konfitury stwarza doskonałe ciasto na każdą okazję.

Składniki:

  • 3 jaja,
  • 9 dag cukru,
  • 10 dag grysiku,
  • wanilia,
  • ¼ l mleka,
  • l sosu waniliowego,
  • 3 dag masła do formy,
  • 2 dag tartej bułki do formy,

Przygotowanie:

  1. Żółtka utrzeć z cukrem (6 dag) i wanilią na pulchną masę.
  2. Ubić pianę, pod koniec ubijania:
    1. dodać 3 dag cukru,
    2. kłaść żółtka,
    3. przesypać kaszką manną,
    4. lekko wymieszać, wyłożyć do małej formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.
  1. Piec w średnio gorącym piekarniku około 30 minut.
  2. Upieczony biszkopt zalać mlekiem i wstawić do piekarnika na 30 minut.
  3. Wyjąć, wyłożyć na półmisek.
  4. Biszkopt z kaszki manny pokroić na porcje, przybrać dżemem lub konfiturą.

Osobno podać sos waniliowy. Podaje się również ze smażonym sokiem owocowym.


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x