PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Biszkopt z surowymi owocami i bitą śmietaną

Biszkopt z surowymi owocami i bitą śmietaną. |

Warunki klimatyczne ograniczają możliwości wykorzystania świeżych owoców do sezonu ich dojrzewania. W pozostałych okresach świeże owoce można zastąpić konserwowanymi. Do przyrządzania deserów można w zasadzie wykorzystać wszystkie rodzaje przetworów. Pożądane będą owoce pasteryzowane w całości, jak i w postaci przecierów, nierzadko korzystamy z powideł, marmolad, dżemów i konfitur. Trzeba sobie zdawać sprawę, że najbardziej wartościowe są owoce zamrażane, w trakcie zamrażania straty witamin są minimalne. Z mrożonkami trzeba jednak obchodzić się umiejętnie, poczynając od chwili ich zakupu, czy wyjęcia z zamrażarki.

I tak:

  • owoce powinny być w pełni zamrożone, suche, sypkie nie posklejane,
  • bezpośrednio po zakupie umieścić w zamrażarce, nie dopuszczając do ich rozmrożenia (rozmrożone – zużyć, nie zamrażać powtórnie,
  • przeznaczone do pieczenia, gotowania nie wymagają rozmrażania, opłukać i od razy wykorzystać,

Składniki:

ciasto:

  • 4 jaja,
  • sól,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 10 dag mąki,
  • 4 łyżki śmietany,
  • 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia,
  • 2 dag masła do formy,

nadzienie:

  • 30 dag truskawek, poziomek lub malin,
  • 6 dag cukru,
  • ⅛ l śmietany lub śmietanki,
  • wanilia,

Przygotowanie:

  1. Żółtka wpierw utrzeć z cukrem (7 dag) na pulchną masę, dodać śmietanę, wymieszać lekko z przesianą mąką, proszkiem i pianą, do której pod koniec ubijania dodać 3 dag cukru.
  2. Następnie włożyć do posmarowanej masłem i wysypanej mąką formy, wstawić do piekarnika na 25 – 30 minut.
  3. Po upieczeniu, gdy lekko przestygnie, wyjąć z formy i schłodzić.
  4. Na koniec przekroić bardzo ostrym nożem na dwa placki.
  5. Przełożyć poziomkami, również malinami lekko ocukrzonymi.
  6. Wierzch biszkoptu przybrać także bitą śmietaną z cukrem i wanilią oraz owocami.
  7. W ten sam sposób można też przyrządzić biszkopt z surowymi owocami z pokrojonymi w grubsze plasterki truskawkami.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x