Biszkopt z surowymi owocami i bitą śmietaną
Biszkopt z surowymi owocami i bitą śmietaną. |
Warunki klimatyczne ograniczają możliwości wykorzystania świeżych owoców do sezonu ich dojrzewania. W pozostałych okresach świeże owoce można zastąpić konserwowanymi. Do przyrządzania deserów można w zasadzie wykorzystać wszystkie rodzaje przetworów. Pożądane będą owoce pasteryzowane w całości, jak i w postaci przecierów, nierzadko korzystamy z powideł, marmolad, dżemów i konfitur. Trzeba sobie zdawać sprawę, że najbardziej wartościowe są owoce zamrażane, w trakcie zamrażania straty witamin są minimalne. Z mrożonkami trzeba jednak obchodzić się umiejętnie, poczynając od chwili ich zakupu, czy wyjęcia z zamrażarki.
I tak:
- owoce powinny być w pełni zamrożone, suche, sypkie nie posklejane,
- bezpośrednio po zakupie umieścić w zamrażarce, nie dopuszczając do ich rozmrożenia (rozmrożone – zużyć, nie zamrażać powtórnie,
- przeznaczone do pieczenia, gotowania nie wymagają rozmrażania, opłukać i od razy wykorzystać,
Składniki:
ciasto:
- 4 jaja,
- sól,
- 10 dag cukru pudru,
- 10 dag mąki,
- 4 łyżki śmietany,
- 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia,
- 2 dag masła do formy,
nadzienie:
- 30 dag truskawek, poziomek lub malin,
- 6 dag cukru,
- ⅛ l śmietany lub śmietanki,
- wanilia,
Przygotowanie:
- Żółtka wpierw utrzeć z cukrem (7 dag) na pulchną masę, dodać śmietanę, wymieszać lekko z przesianą mąką, proszkiem i pianą, do której pod koniec ubijania dodać 3 dag cukru.
- Następnie włożyć do posmarowanej masłem i wysypanej mąką formy, wstawić do piekarnika na 25 – 30 minut.
- Po upieczeniu, gdy lekko przestygnie, wyjąć z formy i schłodzić.
- Na koniec przekroić bardzo ostrym nożem na dwa placki.
- Przełożyć poziomkami, również malinami lekko ocukrzonymi.
- Wierzch biszkoptu przybrać także bitą śmietaną z cukrem i wanilią oraz owocami.
- W ten sam sposób można też przyrządzić biszkopt z surowymi owocami z pokrojonymi w grubsze plasterki truskawkami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]