Dania głównePRZEPISY

Boczek żeberka wieprzowe duszone z cebulą

Boczek żeberka wieprzowe duszone z cebulą.

Zacznijmy od określenia procesu duszenia mięsa. W skrócie, duszeniem nazywa się gotowanie mięsa w garnku pod przykryciem i w małej ilości wody. Zależy tu nam bowiem na wytworzeniu w ten sposób większej ilości pary i podwyższeniu tym samym temperatury gotowania pozwalającej szybciej i łatwiej rozgotować tkanki mięsne twardsze i bardziej ścięgniste. Przed duszeniem mięsa wpierw można go obsmażyć ze wszystkich stron w dobrze rozgrzanym tłuszczu na rumiano i dopiero wówczas przełożyć do rondla i dusić w tłuszczu pozostałym ze smażenia z dodatkiem niewielkiej ilości wody. W miarę jak sos wyparowuje należy ubytek uzupełniać, dodając niewielkie ilości wody.


Składniki:

  • 60 dag chudego boczku lub 70 dag żeberek wieprzowych,
  • 8 dag cebuli,
  • 3 dag tłuszczu,
  • 1 dag kminku,
  • sól,
  • 2 dag mąki,

zeberka-w

Przygotowanie:

  1. Żeberka opłukać, osączyć, oprószyć solą i mąką, osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron, przełożyć do rondla, posypać kminkiem, podlać ⅛ l wody, dusić do miękkości pod przykryciem.
  2. W połowie gotowania włożyć obraną, pokrojoną w krążki cebulę zrumienioną na tłuszczu pozostałym ze smażenia, dusić razem.
  3. Wyparowany sos często podlewać wodą.
  4. Miękkie żeberka podzielić na porcje, licząc po dwa kawałki na każdą osobę.
  5. Ułożyć na ogrzanym półmisku, z wierzchu podlać sosem z cebulą.
  6. Podawać z ziemniakami i kapustą kiszoną lub słodką zasmażaną.
  7. Boczek, żeberka wieprzowe duszone – można również dusić (bez osmażania) z cebulą, często podlewając wodą.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x