Boczek żeberka wieprzowe duszone z cebulą
Boczek żeberka wieprzowe duszone z cebulą.
Zacznijmy od określenia procesu duszenia mięsa. W skrócie, duszeniem nazywa się gotowanie mięsa w garnku pod przykryciem i w małej ilości wody. Zależy tu nam bowiem na wytworzeniu w ten sposób większej ilości pary i podwyższeniu tym samym temperatury gotowania pozwalającej szybciej i łatwiej rozgotować tkanki mięsne twardsze i bardziej ścięgniste. Przed duszeniem mięsa wpierw można go obsmażyć ze wszystkich stron w dobrze rozgrzanym tłuszczu na rumiano i dopiero wówczas przełożyć do rondla i dusić w tłuszczu pozostałym ze smażenia z dodatkiem niewielkiej ilości wody. W miarę jak sos wyparowuje należy ubytek uzupełniać, dodając niewielkie ilości wody.
Składniki:
- 60 dag chudego boczku lub 70 dag żeberek wieprzowych,
- 8 dag cebuli,
- 3 dag tłuszczu,
- 1 dag kminku,
- sól,
- 2 dag mąki,
Przygotowanie:
- Żeberka opłukać, osączyć, oprószyć solą i mąką, osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron, przełożyć do rondla, posypać kminkiem, podlać ⅛ l wody, dusić do miękkości pod przykryciem.
- W połowie gotowania włożyć obraną, pokrojoną w krążki cebulę zrumienioną na tłuszczu pozostałym ze smażenia, dusić razem.
- Wyparowany sos często podlewać wodą.
- Miękkie żeberka podzielić na porcje, licząc po dwa kawałki na każdą osobę.
- Ułożyć na ogrzanym półmisku, z wierzchu podlać sosem z cebulą.
- Podawać z ziemniakami i kapustą kiszoną lub słodką zasmażaną.
- Boczek, żeberka wieprzowe duszone – można również dusić (bez osmażania) z cebulą, często podlewając wodą.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]