Mięso - potrawyPRZEPISY

Boeuf Stroganow strogonow


Boeuf Stroganow. Polędwica wołowa jest smażona z cebulą i pieczarkami, według niektórych przepisów także z dodatkiem ogórków kiszonych i gotowana z mąką, przecierem pomidorowym, pieprzem i solą.


Boeuf Stroganow
Boeuf Stroganow

Składniki:

  • 60 dkg polędwicy (może być od „głowy”), lub
  • 80 dkg rostbefu,
  • 6 dkg tłuszczu,
  • 2 dkg maki,
  • 5 dkg cebuli,
  • 1/8 l śmietany,
  • 0,3 – 0,5 łyżeczki papryki,
  • pieprz,
  • sól,
  • 3 – 5 dkg koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,

Przygotowanie:

  1. Polędwicę opłukać, oczyścić z podwięzi i resztek łuku, pokroić w plastry o grubości ½ cm, następnie pokroić je na paski o takiej samej szerokości.
  2. Cebulę pokroić w plasterki.
  3. Część tłuszczu rozgrzać na patelni i zrumienić na nim cebulę, którą następnie przełożyć do szerokiego rondla.
  4. Resztę tłuszczu silnie rozgrzać, smażyć na nim mięso na ostrym ogniu około 2 – 3 minut, stale mieszając, pod koniec smażenia oprószyć mąką.
  5. Jeżeli nie dysponujemy dostatecznie dużą patelnią, aby pomieścić mięso w cienkiej warstwie, smażyć je w 2 – 3 partiach, gdyż inaczej wydzieli się sok i mięso nie zrumieni się.
  6. Osmażone na rumiano mięso przełożyć do rondla z cebulą.
  7. Dodać do niego koncentrat pomidorowy, paprykę, pieprz i śmietanę.
  8. Osolić i mieszając doprowadzić do wrzenia.

Boeuf Stroganow podawać w tym samym rondlu albo na okrągłym, głębokim półmisku z ziemniakami pod dowolną postacią.

Posypać siekaną zieloną pietruszką,  Podać sałatę lub surówkę z warzyw, albo jarzynę z wody.


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x