Dania główneObiadPRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweZupy

Botwina (barszcz burakowy)

Botwina (barszcz burakowy)


Składniki:

  • 40 dag botwiny (2 pęczki młodych buraczków z liśćmi),
  • 30 dag cielęciny z kością,
  • ¼ dag włoszczyzny,
  • 1 ½ l wody,
  • ocet, sól, cukier,
  • ⅛ l śmietany,
  • 3 dag masła lub margaryny,
  • 2 dag mąki,
  • ok ¼ l kwasu burakowego,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka siekanej zieleniny (koper, szczypiorek, pietruszka),

Przygotowanie:

  1. Kości opłukać, zalać zimną wodą, gotować około pół godziny.
  2. Włożyć mięso, osolić, razem gotować.
  3. Pod koniec dodać warzywa, ugotować do miękkości.
  4. Jaja umyć, ugotować na twardo.
  5. Botwinę bardzo starannie opłukać pod bieżącą wodą, pokroić w paski, ugotować w niedużej ilości lekko zakwaszonej wody pod przykryciem.
  6. Wywar przecedzić, podprawić mąką rozmieszaną z ⅛ l zimnego wywaru.
  7. Zagotować, połączyć ze śmietaną, dodać kwas burakowy, włożyć ugotowaną botwinę i mięso pokrojone w kostkę.
  8. Botwina musi być przyprawiona do smaku solą, cukrem, octem lub kwaskiem cytrynowym, wsypać też koperek, pietruszkę i siekany szczypiorek.
  9. Podawać z jajami na twardo, pokrojonymi w ćwiartki lub talarki.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x