Desery i napojePRZEPISY

Budyń orzechowy

Budyń orzechowy

to smaczny, gotowany deser z orzechami. Potrzebna tu będzie specjalna forma do gotowania budyniów. Taki deser można podać również na śniadanie, czy na kolację.


Składniki:

  • 4 jaja,
  • 10 dag orzechów (włoskich łuskanych),
  • 4 dag skórki pomarańczowej,
  • 8 dag cukru,
  • 2 dag tartej bułki do wysypania formy,
  • 1 dag tłuszczu do posmarowania formy,

Przygotowanie:

  1. Przygotować formę budyniową oraz wodę do gotowania budyniu.
  2. Posiekać skórkę pomarańczową.
  3. Orzechy przebrać i zemleć w maszynce do orzechów.
  4. Utrzeć żółtka z cukrem, wymieszać ze skórką pomarańczową.
  5. Ubić pianę, wyłożyć ją na żółtka, wsypać orzechy i 2 dag tartej bułki.
  6. Wymieszać lekko masę, włożyć ją do formy budyniowej, gotować przez 45 minut.
  7. Ugotowany budyń orzechowy wyłożyć na okrągły półmisek.
  8. Podać z sosem waniliowym lub sosem szodonowym z wina.
przyrządzanie budyniów
Forma do gotowania budyniu.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x