Desery i napojePRZEPISY

Budyń z jeżyn lub wiśni

Budyń z jeżyn

lub wiśni to doskonały deser. To gotowany budyń z owocami. Potrzebna tu będzie specjalna forma do gotowania budyniów. Taki deser można podać również na śniadanie, czy na kolację.


Składniki:

  • 6 dag czerstwej bułki,
  • 8 dag tartej bułki,
  • 4 jaja,
  • 8 dag masła,
  • 10 dag cukru,
  • ⅛ l mleka,
  • 40 dag jeżyn lub wiśni,

budyn-orzechy

Przygotowanie:

  1. Przygotować formę budyniową.
  2. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.
  3. Wiśnie opłukać, wyjąć pestki, lekko odcisnąć sok.
  4. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami dodając po trochu namoczoną bułkę, wymieszaną z pianą, tartą bułką i wiśniami lub jeżynami.
  5. Włożyć do formy, gotować w parze przez 45 minut (Budynie z warzyw).
  6. Ugotowany budyń z jeżyn wyjąć, wyłożyć na okrągły półmisek, podać z gotowanym sokiem wiśniowym.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x