Desery i napoje

Budyń z ryżu i grzybów

Budyń z Ryżu i Grzybów


Składniki:

  • 30 dag ryżu,
  • 2 razy tyle wody, ile wynosi objętość ryżu,
  • 4 jaja,
  • 5 dag tłuszczu,
  • 5 dag cebuli,
  • 3 dag grzybów suszonych,
  • 2 dag tartej bułki do formy,
  • 2 dag tłuszczu do posmarowania formy,

Przygotowanie:

  1. Formę budyniową posmarować masłem, posypać tartą bułką (Ogólne wskazówki przyrządzania budyniów).
  2. Grzyby opłukać, namoczyć, ugotować, odcedzić, posiekać.
  3. Ryż przebrać, dokładnie opłukać.
  4. Zagotować wodę zmieszaną z wywarem z grzybów, dodać sól, tłuszcz, na wrzący płyn wsypać ryż, zamieszać.
  5. Gotować powoli na brzegu płyty.
  6. Gdy płyn wsiąknie w ryż, wstawić do piekarnika lub ugotować na parze (Kasza jęczmienna sypka).
  7. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę, zrumienić na tłuszczu na jasnozłoty kolor (3 dag).
  8. W misce utrzeć żółtka, dodać cebulę z tłuszczem, ryż, siekane grzybki, wszystkie składniki dokładnie utrzeć, osolić, wymieszać z pianą z białek.
  9. Masą napełnić ¾ formy budyniowej, zamknąć szczelnie, wstawić do garnka odpowiedniej wielkości z wrzącą wodą (w której ma być zanurzone ¾ formy).
  10. Przykryć pokrywą, gotować około 1 godziny.
  11. Wyparowaną wodę uzupełniać.
  12. Gdy budyń lekko zrumieni się na brzegu, okrążyć masę dookoła nożem, wyłożyć na półmisek.
  13. Budyń z ryżu i grzybów podawać z sosem grzybowym, z surówkami z warzyw.
  14. Zamiast grzybów suszonych można dać 25 dag grzybów świeżych, które należy oczyścić, pokroić, ugotować lub udusić z tłuszczem i cebulą (Sos grzybowy ze świeżych grzybów).

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x