Bułeczki drożdżowe półsłodkie z makiem

Bułeczki drożdżowe półsłodkie z makiem.

Bardzo ważnym składnikiem wypieków drożdżowych są oczywiście drożdże. Prawidłowy efekt można osiągnąć nie tylko stosując drożdże o odpowiedniej jakości, gdyż nawet najlepsze drożdże nie będą się odpowiednio rozmnażały w zbyt niskiej temperaturze. Wniosek jest prosty. Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta drożdżowego trzeba oczywiście nagrzać pomieszczenie  i nie tylko. Składniki ciasta również wymagają odpowiedniego ogrzania. Zakres temperatur to 22 – 30°C. Trzeba pamiętać, że ogrzania wymagają również: kuchnia, mąka, jaja, tłuszcz, cukier, mleko. Dodanie choćby jednego składnika wprost z lodówki może zniweczyć cały wysiłek włożony w przygotowanie wypieku. 
Kolejność prac to:

  • umycie i osuszenie jaj, 
  • przesianie mąki, 
  • przygotowanie dodatków (maku, powidła, owoców, rodzynek, orzechów, etc.),

Bułeczki drożdżowe


Składniki:

  • 30 dag mąki, 
  • 4 -5 dag drożdży,
  • ¾ szklanki mleka, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • 1 jajko, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • 2 łyżki tłuszczu, 
  •  1 żółtko, 
  • 2 łyżki maku, 

Przygotowanie:

  1. Mak odsiać na bardzo gęstym sitku. Składniki ciasta ogrzać, pozostawiając w wysokiej temperaturze kuchni. Mąkę przesiać. Jajko umyć, osuszyć. 
  2. Drożdże rozkruszyć, najpierw dodać pół łyżki cukru, rozetrzeć, dodać 4 – 5 łyżek mleka, wymieszać, dodając tyle mąki, aby powstała masa o konsystencji gęstej śmietany. 
  3. Przykryć i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, jajko, mleko i łyżkę tłuszczu (masło lub margaryna) resztę cukru, posolić. 
  4. Wyrobić ciasto ręką, aż będzie odchodziło od dłoni i od ścianek naczynia. Odstawić, przykryć i pozostawić w cieple na około 30 – 50 minut. 
  5. Z przygotowanego ciasta uformować kuliste bułeczki i umieścić je w foremkach do pieczenia. Można też ułożyć je paskami na płaskiej blasze. wtedy pomiędzy kulkami o wielkości dużej renklody zachować odstępy 5 – 5 cm. Uformowane bułeczki pozostawić do wyrośnięcia w cieple. 
  6. Kiedy podwoją swoją objętość posmarować je żółtkiem rozmieszanym z dwoma łyżkami mleka po wierzchu przy pomocy szerokiego pędzla kuchennego. 
  7. Posmarowane bułeczki posypać równomiernie makiem, wstawić do piekarnika o temperaturze około 160°C. 
  8. Upiec, rumieniąc je na kolor złocisty, zdjąć z blachy na gorąco. Podawać z dodatkiem masła i dżemów do kawy albo do mleka. 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x