Bułeczki drożdżowe słodkie, strucla z makiem.
Bułeczki drożdżowe słodkie, strucla z makiem.
Składniki:
ciasto:
- 50 dag mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 15 dag cukru,
- 1 jajko,
- cukier waniliowy,
- 7 dag tłuszczu,
- skórka cytrynowa.
rozczyn:
- 4 dag drożdży,
- 1 dag cukru,
- mleko.
Przygotowanie:
- Przygotować rozczyn z drożdży do wyrośnięcia,
- Utrzeć jajko z cukrem, dodać mąkę i wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka, zarobić dość gęste ciasto,
- Gdy wszystkie składniki ciast połączą się, dodać stopiony tłuszcz, skórkę cytrynową, wyrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia,
- Z wyrośniętego ciasta wyrabiać małe bułeczki i układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce, pozostawić do wyrośnięcia,
- Po wyrośnięciu posmarować jajem, posypać cukrem lub kruszonką, wstawić do ogrzanego piekarnika, upiec (ok. 30 minut).
- Z tego ciasta można przygotować bułeczki drożdżowe słodkie, lub struclę z makiem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]