Ciasto potrawyPRZEPISYWyroby cukiernicze

Bułeczki drożdżowe słodkie, strucla z makiem.

Bułeczki drożdżowe słodkie, strucla z makiem.


Składniki:

ciasto:

  • 50 dag mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 15 dag cukru,
  • 1 jajko,
  • cukier waniliowy,
  • 7 dag tłuszczu,
  • skórka cytrynowa.

rozczyn:

Przygotowanie:

  1. Przygotować rozczyn z drożdży do wyrośnięcia,
  2. Utrzeć jajko z cukrem, dodać mąkę i wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka, zarobić dość gęste ciasto,
  3. Gdy wszystkie składniki ciast połączą się, dodać stopiony tłuszcz, skórkę cytrynową, wyrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia,
  4. Z wyrośniętego ciasta wyrabiać małe bułeczki i układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce, pozostawić do wyrośnięcia,
  5. Po wyrośnięciu posmarować jajem, posypać cukrem lub kruszonką, wstawić do ogrzanego piekarnika, upiec (ok. 30 minut).
  6. Z tego ciasta można przygotować bułeczki drożdżowe słodkie, lub struclę z makiem.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x