Wypiekane

Bułeczki maślane

Bułeczki maślane


Składniki:

  • ½kg mąki,
  • 3 dag drożdży,
  • ¼ l słodkiej śmietanki,
  • 6 dag cukru,
  • 5 dag masła lub margaryny,
  • 3 żółtka,
  • skórka cytrynowa,
  • sól,
  • tłuszcz do smarowania formy,
  • ½ jaja do posmarowania ciasta,

kruszonka:

  • 5 dag mąki,
  • 5 dag cukru,
  • 5­ dag masła,

Bułeczki maślane – przygotowanie:

  1. Przyrządzić ciasto drożdżowe według przepisu „Bułka słodka”, przyrządzić kruszonkę: masło z mąką posiekać, dodać cukier, rozetrzeć rękami na stolnicy i połączyć składniki.
  2. Szeroką, prostokątną masę posmarować tłuszczem, oprószyć mąką.
  3. Z wyrobionego ciasta formować małe, okrągłe bułeczki, układać na blasze, zostawić w ciepłym miejscu, aby wyrosły.
  4. Gdy zwiększą swą objętość o 100%, posmarować rozmąconym jajem i na środku każdej bułeczki kłaść po trochu podrobionej kruszonki, lekko przyciskając, aby dobrze trzymała się ciasta.
  5. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor 20 – 25 minut.
  6. Z tej porcji otrzymuje się około 20 bułeczek.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x