Bułka słodka

Bułka słodka – domowa


Składniki:

  • 1 kg mąki,
  • 6 dag drożdży,
  • ½ l mleka,
  • 20 dag cukru,
  • 10 – 15 dag tłuszczu,
  • 3 żółtka,
  • 2 jaja,
  • skórka cytrynowa,
  • sól, wanilia,
  • tłuszcz do formy,
  • ½ jaja do smarowania ciasta,
blaszka-do-ciasta
Blaszka do ciasta.

Przygotowanie:

  1. Przygotować dwie długie, głębokie, wąskie foremki. Mąkę przesiać do miski, zagrzać.
  2. Zrobić zaczyn – Po pierwsze:
    1. drożdże rozetrzeć w garnuszku z cukrem,
    2. dodać mleko, ¼ kg mąki,
    3. starannie wymieszać,
    4. pozostawić przykryty w ciepłym miejscu.
  3. Żółtka rozetrzeć z cukrem na pulchną masę. Tłuszcz stopić. Gdy rozczyn dwukrotnie zwiększy swą objętość, wlać do miski z mąką, garnuszek z rozczynu popłukać resztą mleka, na koniec wlać je również do mąki, posolić, zarobić ciasto.
  4. Wyrabiać ręką bardzo starannie, dokładnie mieszając wszystkie składniki i wybijając ciasto, tak aby jak najwięcej związać powietrza. Gdy ciasto ma gładką, lśniącą powierzchnię i wiele pęcherzyków powietrza, odstaje od ręki i naczynia, wlewać stopniowo tłuszcz ciągle wyrabiając, dodać wanilię i skórkę cytrynową.
  5. Po dokładnym wymieszaniu z tłuszczem zakończyć wyrabianie.
  6. Brzegi miski obrać z ciasta, powierzchnię wyrównać, ciasto przykryć, zostawić w ciepłym miejscu.
  7. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość przynajmniej o 100%, wyłożyć je na posypaną mąką stolnicę, wyrobić dwie podłużne bułki, włożyć je do foremek, wypełniając je do połowy. Zostawić przykryte w ciepłym miejscu, aby wyrosły.
  8. Gdy bułka słodka prawie dwukrotnie zwiększy swoją objętość, posmarować z wierzchu rozmąconym jajem, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piec 40–50 minut.
  9. Gdy ciasto jest zrumienione, odstaje od brzegów foremki, wreszcie, gdy drewniana szpilka po wyjęciu jest sucha, jest ono upieczone.
  10. Na koniec oddzielić ciasto nożem od formy, wyłożyć na stolnicę, opierając o wyższy brzeg.

Z tego samego ciasta można wyrabiać małe, okrągłe bułeczki lub rogaliki nadziewane masą makową itp.
Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 4]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Marek
Marek
6 miesięcy temu

Przepis dokładniej taki sam jak w książce “Kuchnia Polska”. Przepisany słowo w słowo. Osoba która to wrzuciła nawet o tym nie wspomniała. A prawa autorskie? A przyzwoitość? A uczciwość?

2
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x