Bułki na podmłodzie
Bułki na podmłodzie :
- 100 g mąki T650 (chlebowa),
- 100 ml letniej wody,
- szczypta drożdży instant,
Zostawiasz na ok. 10 – 12 godz.
Potem dodajesz :
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 300 ml wody,
- 2,5 – 3 g drożdży instant.
Przygotowanie:
- Dokładnie wyrabiasz, zostawiasz aż podwoi objętość (ok.1,5 – 2 godz.) lekko zagniatasz na obsypanej stolnicy i formujesz bułki.
- Układasz na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywasz ściereczką i czekasz aż trochę podrosną (25-30 min.).
- Pieczesz z parą ok 12- 15 min. w temp. 220 stopni.
- Jak nie masz piekarnika z funkcją pary, to na dno wkładasz naczynie żaroodporne z wodą.
- Przepis na ok. 10 bułek w zależności od wielkości.
{przepis Gosi z FB}
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Przypominam o 9 gramach soli dla dobrego smaku !!!!!!!!!!!!