PRZEPISYPrzetwory domoweŚwiąteczne i karnawałoweZupy

Buraki kiszone

Buraki kiszone


Składniki:

  • Świeże, zdrowe buraki

sok-z-buraka-900px

Przygotowanie:

  1. Kwas burakowy znajduje się szerokie zastosowanie w gospodarstwie domowym jako zdrowy i tani napój a zwłaszcza naturalny kwas do potraw.
  2. Zdrowe buraki najpierw namoczyć na kilka godzin w letniej wodzie.
  3. Następnie dokładnie wyszorować szczotką, opłukać, obrać, pokroić w cienkie plastry lub paski.
  4. Włożyć do wymytych i wyparzonych garnków kamiennych lub słoi i zalać letnią przegotowaną wodą.
  5. Naczynie pozostawić w ciepłym miejscu (blisko płyty kuchennej), a dla szybszego ukiszenia można dodać kawałek skórki z chleba.
  6. Po 6 ÷ 7 dniach zdjąć powstałą na powierzchni pleśń, a kwas zlać do czystych butelek, zakorkować czystymi, wyparzonymi korkami.
  7. Buraki kiszone przechowywać w suchym, chłodnym pomieszczeniu.
  8. Buraki po pierwszym zlaniu kwasu można powtórnie zalać przegotowaną letnią wodą i po 2 ÷ 3 dniach zlać kwas, używany do potraw.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x