Chlebek z nadzieniem

Chlebek z nadzieniem – 

7Days to propozycja ciekawej potrawy w efekcie zainspirowanej przekąską typu 7Days. To chlebek z nadzieniem podobny także nieco w smaku do tej słodkiej przekąski. Oczywiście stworzonej własnoręcznie a zatem znacznie zdrowszej niż kupowane w dworcowym kiosku smakołyki. Poniżej znajdziesz więc przepis jak go zrobić. Dodatkowo dołożyliśmy wariant kanapki na słono.



Składniki:

Ciasto

  • 1 kg mąki,
  • 3 paczki suszonych drożdży,
  • ½ l wody,
  • szczypta soli, szczypta cukru,

Nadzienie I

  • 15 dag szynki lub boczku wędzonego,
  • 10 dag tartego parmezanu,
  • 15 dag mozzarelli,
  • 3 jaja na twardo,
  • drobne pomidory lub przecier pomidorowy,
  • sól, pieprz, bazylia,

Nadzienie II

  • nutella,
  • 2 banany,
  • 15 dag rozdrobnionych orzechów włoskich,

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników wpierw wyrobić ciasto, zagnieść, podzielić na dwie porcje.
  2. Pierwszą porcję rozwałkować na prostokąt.
  3. Zwinąć układając następnie w środek nadzienie:
    1. szynkę lub boczek,
    2. jaja na twardo podzielone na połówki,
    3. starty parmezan mozarellę pomidory.
  4. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią.
  5. Zwinąć roladę, następnie połączyć końce „na okrągło”.
  6. Drugi kawałek rozwałkować na prostokąt, ale trochę cieniej.
  7. Posmarować nutellą,  dwa banany pokrojone w plastry rozłożyć na powierzchni, po wierzchu posypać orzechami.
  8. Zwinąć roladę, czyli zawinąć ją „w ślimaka”.
  9. Obydwa kawałki posmarować po wierzchu oliwą.
  10. Odstawić na kwadrans do wyrośnięcia.
  11. Na koniec piec w piekarniku nagrzanym do 180—200°C przez około ½ godziny.

Można również oczywiście stworzyć samemu inną kompozycję nadzienia.


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x