PRZEPISYZupy

Chłodnik I

Chłodnik I


Składniki:

  • 20 dag kości cielęcych,
  • 25 dag włoszczyzny,
  • 20 dag botwinki (1 pęczek młodych buraczków z liśćmi),
  • 1 ¼ l wody,
  • ocet, sól, cukier,
  • ¼ l śmietany,
  • 2 jaja,
  • 2 dag mąki,
  • ¼ l kwasu burakowego,
  • 10 dag surowego ogórka,
  • 20 dag cielęciny pieczonej,
  • 8 raków,
  • 1 – 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka siekanego koperku i szczypiorku,

Przygotowanie:

  1. Kości opłukać, oczyścić, zalać zimna wodą, gotować.
  2. Pod koniec osolić, dodać opłukaną i oczyszczoną włoszczyznę, ugotować.
  3. Botwinę opłukać bardzo starannie pod bieżącą wodą, pokroić w paski, ugotować pod przykryciem w niedużej ilości lekko zakwaszonej wody.
  4. Jajka umyć, ugotować na twardo.
  5. Schłodzić, obrać, pokroić w talarki lub ćwiartki.
  6. Raki ugotować. “Potrawy z raków“.
  7. Cielęcinę pokroić w kostkę.
  8. Wywar przecedzić, połączyć z botwiną, podprawić zawiesiną z mąki i zimnej wody, zagotować.
  9. Dodać kwas burakowy, śmietanę, przyprawić czosnkiem roztartym z solą i cukrem.
  10. Włożyć jaja, cielęcinę, ogórki, szyjki rakowe i mięso z łapek, wsypać siekany koperek i szczypiorek.

Chłodnik podawać ostudzony.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x