PRZEPISYPrzetwory domowe

Chrzan z octem

Chrzan z octem |

Przyrządzony przez nas utarty chrzan, jest dodatkiem do wielu potraw. Jest potrzebnym dodatkiem smakowym do mięs, ryb, potraw z podrobów. Można nim również podprawić niektóre zupy.


Składniki:

  • 10 dag chrzanu,
  • sól,
  • cukier,
  • ocet 6%,

Przygotowanie:

  1. Chrzan umyć, oskrobać, zetrzeć na drobnej tarce, przyprawić do smaku solą, cukrem, oc­tem rozcieńczonym pól na pół z wodą.
  2. Chrzan z octem podaje się do zimnych mięs, wędlin, ryb w galarecie, do gorących mięs gotowanych – np. do sztuki mięsa, wołowiny peklowanej, ozora, kiełbasy, parówek itp.
  3. Do chrzanu można dodać surowe starte jabłko.
  4. Chrzan zbyt ostry można po starciu sparzyć wrzącą wodą.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x