Ciasta pieczywo składniki:
mąka – typ mąki, wanilia – cukier waniliowy, czekolada, migdały.
Typy mąki pszennej zgodnej z Polską Normą:
Typy produkowane zgodnie z Normą Zakładową to np. mąka T 405, 480, albo 650.
Typy mąki żytniej:
Te mąki pszenne i żytnie należą do mąk chlebowych. Są też mąki niechlebowe (z jęczmienia, soi, ryżu, owsa, gryki, pszenicy orkiszowej, kukurydzy). Mąki z tej grupy dodaje się do wypieków przygotowywanych dla osób z zaburzeniami trawiennymi, nieprzyswajającymi glutenu, który znajduje się w ziarnach pszenicy i żyta.
Napełniając słoik naszym dżemem należy zalać słoik przygotowaną masą, możliwie najgorętszą, ale nie wrzącą.
W salaterce umieścić pokrojoną w paski sałatę rzymską, przykryć je całymi liśćmi sałaty. Dodać owoce i mięso.
Jest więc pożywny i stanowi tradycyjne "niedzielne danie" w wielu rodzinach. Rosół jest również bardzo…
Haman, inaczej Aman – postać biblijna ze Starego Testamentu, najwyższy urzędnik króla Persji, Achaszwerosza.
Ukraińskie pierogi z twarogiem (słodkie), również (pikantne) z nadzieniem serowo-ziemniaczanym (u nas to pierogi ruskie).
Ciasto francuskie po francusku - warunkiem koniecznym do osiągnięcia pożądanego efektu końcowego jest użycie mąki…