Ciasta zarabiane w naczyniu
Ciasta Zarabiane w Naczyniu
Zarabianie ciasta jest częścią przygotowania potrawy, albo wypieku, lub wyrobu cukierniczego. Składa się z czynności przesiewania mąki, co ma na celu jej spulchnienie i napowietrzenie i oddzielenie ewentualnych ciał obcych (zanieczyszczeń), które mogą być w mące.
Następną czynnością jest wymieszanie i połączenie mąki z pozostałymi składnikami i płynami. Ich rodzaj i proporcje określają poszczególne przepisy, a zależy to od przeznaczenia ciasta. Po zarobieniu ciasto należy wyrobić.
- Ciasta te są bardziej rzadkie od ciast zarabianych na stolnicy.
- To zarówno wypieki, jak i potrawy z ciast.
- W tej kategorii są ciasta pieczone, zarabiane w naczyniu. Na przykład biszkopty,
- Są to kluski lane, kładzione, półfrancuskie, francuskie.
- Ciasta te, to również czeskie “knedliczki” lub prażuchy.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]