WypiekaneWyroby cukiernicze

Ciastka półfrancuskie śmietankowe z jabłkami

Ciastka półfrancuskie śmietankowe 

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej luksusowej,
  • 22 ½ dag masła,
  • 1 jajo,
  • 2 surowe żółtka,
  • 10 dag śmietany (5 łyżek),
  • 60 dag jabłek,
  • 6 dag cukru-pudru do posypania,
  • wanilia,
  • 15 dag marmolady lub ucieranej róży cukrowej,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić ciasto: wpierw przesiać mąkę na stolnicę, posiekać z masłem, dodać jajo, żółtka, śmietanę, szybko zarobić ciasto.
  2. Ciasto następnie włożyć do miski posypanej mąką, wynieść w chłodne miejsce na 12 godzin.
  3. Jabłka umyć, najpierw obrać, pokroić na połówki, wybrać gniazda nasienne.
  4. Później ciasto wywałkować na grubość ½ cm, kroić na kwadraty o boku 10 cm.
  5. Na środku układać połówki jabłek, do których włożyć po ½ łyżeczki gęstej marmolady lub konfitur.
  6. Cztery rogi zlepić w środku – dokładnie nad jabłkiem, tak aby owoc był zakryty.
  7. Wstawić do bardzo gorącego piekarnika, piec przez 20–30 minut.
  8. Gdy jabłka są miękkie a ciasto zrumienione na jasnozłoty kolor, wyjąć.
  9. Gorące ciastka półfrancuskie śmietankowe oprószyć obficie cukrem z wanilią.
  10. Jabłka w szlafrokach można również przyrządzić w cieście krucho-drożdżowym.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x