Ciasto potrawyPRZEPISY

Ciasto cytrynowe – babka

Przedstawiamy poniżej przepis na ciasto cytrynowe.

Ciasto

Składniki:

  • 2 szklanki mąki 650;
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • ½ łyżeczki soli;
  • 2 jaja;
  • ¾ szklanki oleju;
  • 1¾ szklanki cukru;
  • 2 łyżki soku z cytryny;
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny;
  • 1 szklanka naturalnego jogurtu;

Lukier

  • ¾ szklanki zwykłego cukru;
  • ¼ szklanki soku z cytryny;

Ciasto cytrynowe → przygotowanie:

forma-do-budyniu-babki
Forma do babki, budyniu.
  1. Mąkę przesiać przez sito, dodając sól i proszek do pieczenia.
  2. Do dużej misy dodawać kolejno pozostałe składniki ciągle mieszając, na koniec porcjami dodawać mąkę.
  3. Wlać do foremki „z kominkiem, piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut.
  4. W piekarniku elektrycznym powinien być wyłączony termoobieg, włączyć grzanie z góry i z dołu.
  5. Kiedy uzyskamy na wierzchu ładną skórkę można wyłączyć górne grzałki piekarnika.
  6. Sprawdzamy, czy ciasto jest już upieczone przy pomocy patyczka.
  7. Pozostawiamy do przestygnięcia, jeszcze ciepłe polewamy przygotowanym lukrem.
Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x