Ciasto potrawyDesery i napojePRZEPISYWypiekaneWyroby cukiernicze

Ciasto czekoladowe bez mąki

Ciasto czekoladowe bez mąki


Składniki:

  • 40 dag czekolady 60%;
  • 30 dag masła;
  • 10 jaj;
  • 22 ½ dag cukru;
  • 3 łyżeczki kakao;
  • szczypta soli;

Do Przybrania

  • ¼ l śmietany 36%;
  • owoce – świeże lub mrożone;
Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe

Przygotowanie:

  1. Rozdzielić żółtka od białek.
  2. Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej , na małym ogniu, nie mieszając ich zbyt gwałtownie.
  3. Utrzeć żółtka z drobnym cukrem, aż zrobią się puszyste, zgęstnieją i zjaśnieją.
  4. Roztopioną czekoladę z masłem przestudzić.
  5. Białka ubić na pianę, tak aby była jeszcze płynna.
  6. Kakao przesiać przez sitko, aby nie miało grudek, zmieszać żółtka z czekoladą, dodać przesiane wcześniej kakao.
  7. Pianę z białek dodawać porcjami, za każdym razem trochę mieszając.
  8. Na koniec dodać szczyptę soli, wymieszać tak, żeby nie było widać piany, wlać do formy o średnicy 30 cm.
  9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec około 35 minut
  10. Nakłuć ciasto płytko przy powierzchni, ciasto jest gotowe kiedy widelec jest prawie czysty.
  11. Po wyjęciu przykryć ciasto papierem, położyć na nim płaski talerzyk o nieco mniejszej powierzchni i przycisnąć, aż ciasto ostygnie aby wyrównać powierzchnię dla późniejszego przybrania.

Przed podaniem przybieramy bitą śmietaną i posypujemy świeżymi lub mrożonymi owocami.
(truskawki, maliny, porzeczki) albo (czarna jagoda, czarna porzeczka, jeżyny).

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x