Ciasto pizza
Ciasto drożdżowe, będzie pieczona pizza!
Podstawową rzeczą dla sukcesu naszego dania jest najpierw wyrośnięcie ciasta. Ciasto nasze trzeba pozostawić w cieple aż co najmniej podwoi swoją objętość.
Składniki:
- ½ kg mąki tortowej,
- 5 dag świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 100 ml mleka,
- 100 ml letniej wody,
- 1 łyżka soli,
- 60 ml białego wina,
- 2 łyżki oliwy.
Przygotowanie:
- Rozpuścić drożdże w mleku i wodzie, wpierw dodając wino i cukier.
- Odstawić na 10 minut, aby rozpoczęła się fermentacja.
- Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, wlać rozczyn z drożdży i wyrobić ciasto, zwracając uwagę na konsystencję ciasta.
- Pozostawić do wyrośnięcia w misce skropionej oliwą w ciepłym miejscu, przykryte lnianą, czystą ściereczką.
- Ciasto pizza musi co najmniej podwoić swoją objętość (czas zależy od temperatury, około 1 godziny).
- Podzielić na trzy porcje, ponownie wyrabiać ręką każdą z nich, następnie uformować placki na pizzę.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]