PRZEPISYPrzystawkiWypiekane

Ciasto pizza

Ciasto drożdżowe, będzie pieczona pizza!

Podstawową rzeczą dla sukcesu naszego dania jest najpierw wyrośnięcie ciasta. Ciasto nasze trzeba pozostawić w cieple aż co najmniej podwoi swoją objętość.


Składniki:

  • ½ kg mąki tortowej,
  • 5 dag świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 100 ml mleka,
  • 100 ml letniej wody,
  • 1 łyżka soli,
  • 60 ml białego wina,
  • 2 łyżki oliwy.
Wyrabianie ciasta drożdżowego
Wyrabianie ciasta na pizzę.

Przygotowanie:

  1. Rozpuścić drożdże w mleku i wodzie, wpierw dodając wino i cukier.
  2. Odstawić na 10 minut, aby rozpoczęła się fermentacja.
  3. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, wlać rozczyn z drożdży i wyrobić ciasto, zwracając uwagę na konsystencję ciasta.
  4. Pozostawić do wyrośnięcia w misce skropionej oliwą w ciepłym miejscu, przykryte lnianą, czystą ściereczką.
  5. Ciasto pizza musi co najmniej podwoić swoją objętość (czas zależy od temperatury, około 1 godziny).
  6. Podzielić na trzy porcje, ponownie wyrabiać ręką każdą z nich, następnie uformować placki na pizzę.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x