Ciasto drożdżowe świąteczne

Ciasto drożdżowe świąteczne


Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej,
  • 15 dag cukru—pudru,
  • 15 dag masła,2 jaja lub 1 jajo i 2 żółtka,
  • ½ szklanki mleka,
  • 4 dag drożdży,
  • szczypta soli,
Makowiec świąteczny.
Makowiec świąteczny.

Przygotowanie:

  1. Przyrządzamy je z
    1. 30 dag mąki pszennej,
    2. 15 dag cukru—pudru,
    3. 15 dag masła,
    4. 2 całych jaj (lub 1 jaja i z 2 żółtek),
    5. ½ szklanki mleka,
    6. 4 dag drożdży,
    7. i szczypty soli.
  2. Masło ucieramy z cukrem.
  3. Gdy jest dobrze utarte, dodajemy stopniowo jaja,
    sól i rozpuszczone w letnim mleku drożdże.
  4. Na końcu dodajemy mąkę i dokładnie, ręką wyrabiamy ciasto.
  5. Ciasto drożdżowe świąteczne powinno po wyrobieniu rosnąć
    (przykryte serwetką) nie krócej niż godzinę.
  6. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy cienko na oprószonej mąką stolnicy.
  7. Nadajemy mu kształt prostokąta, smarujemy je białkiem
    (aby farsz nie odstawał od ciasta) i równocześnie pokrywamy farszem.
  8. Ciasto zwijamy dość ciasno, końce dokładnie zasklepiamy i podwijamy pod spód.
  9. I tak przyrządzony makowiec powinien,
    ułożony w natłuszczonej formie, podrosnąć przed pieczeniem.
  10. Czas pieczenia:45—50 minut.
  11. Po upieczeniu i ochłodzeniu makowniki można polukrować lukrem cytrynowym
    i zanim lukier zastygnie, posypać drobno posiekanymi, lekko zrumienionymi migdałami.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x