Ciasto francuskie pieczenie
Ciasto francuskie pieczenie – składniki:
SKŁADNIKI:
ciasto maślane:
- 30 dag masła lub margaryny,
- 10 dag mąki,
ciasto podstawowe (kluskowe):
- 20 dag mąki,
- ½ jajka,
- woda,
- ½ łyżki octu (6%),
Przygotowanie:
- Przyrządzić ciasto maślane: mąkę przesiać na stolnicę, włożyć masło, posiekać na jednolitą masę.
- Przyrządzić ciasto podstawowe: z mąki, wody, octu, ½ jaja zagnieść ciasto jak na pierogi.
- Starannie wyrobić, wywałkować, nadając kształt koła, środek ciasta pozostawić nieco grubszy, na nim ułożyć ciasto maślane, ukształtowane w prostokąt.
- Złożyć ciasto w kopertę, wałkować, przyciskając lekko (aby ciasto nie popękało).
- Nadać formę prostokąta, złożyć na trzy części, włożyć owinięte w serwetkę do lodówki lub zamrażarki.
- Powtórzyć wałkowanie 3 razy co 15 – 20 minut, nie licząc pierwszego składania.
- Ostatni raz wywałkować ciasto na grubość 1 cm, wyłożyć na blachę, wstawić do bardzo gorącego piekarnika (300°C).
- Ciasto francuskie pieczenie – piec około 15 minut.
- Gdy ciasto lekko się zrumieni na jasnozłoty kolor, wyjąć i ostudzić.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]