Ciasto potrawyPRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Ciasto francuskie pieczenie

Ciasto francuskie pieczenie – składniki:


SKŁADNIKI:

ciasto maślane:

  • 30 dag masła lub margaryny,
  • 10 dag mąki,

ciasto podstawowe (kluskowe):

  • 20 dag mąki,
  • ½ jajka,
  • woda,
  • ½ łyżki octu (6%),

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić ciasto maślane: mąkę przesiać na stolnicę, włożyć masło, posiekać na jednolitą masę.
  2. Przyrządzić ciasto podstawowe: z mąki, wody, octu, ½ jaja zagnieść ciasto jak na pierogi.
  3. Starannie wyrobić, wywałkować, nadając kształt koła, środek ciasta pozostawić nieco grubszy, na nim ułożyć ciasto maślane, ukształtowane w prostokąt.
  4. Złożyć ciasto w kopertę, wałkować, przyciskając lekko (aby ciasto nie popękało).
  5. Nadać formę prostokąta, złożyć na trzy części, włożyć owinięte w serwetkę do lodówki lub zamrażarki.
  6. Powtórzyć wałkowanie 3 razy co 15 – 20 minut, nie licząc pierwszego składania.
  7. Ostatni raz wywałkować ciasto na grubość 1 cm, wyłożyć na blachę, wstawić do bardzo gorącego piekarnika (300°C).
  8. Ciasto francuskie pieczenie – piec około 15 minut.
  9. Gdy ciasto lekko się zrumieni na jasnozłoty kolor, wyjąć i ostudzić.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x