Dania główneMięso - potrawyObiadPRZEPISY

Comber barani pieczony ze śmietaną

Comber barani (jagnięcy) pieczony ze śmietaną


Składniki:

  • 1,20 kg combra,
  • 5 dag tłuszczu,
  • 3 dag mąki,
  • 1 – 2 ząbki czosnku,
  • ⅛ l śmietany,

bajca:

  • ¾ l wody,
  • ¼ l octu (6%),
  • 3 liście bobkowe,
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego,
  • 2 dag soli,
  • 5 dag cebuli,

Przygotowanie:

Przyrządzić bajcę:

  1. Wodę zagotować z pokrojoną w talarki cebulą, solą i przyprawami, ostudzić, dodać ocet.
  2. Comber opłukać, starannie obrać z łoju i powięzi, zalać w głębokim naczyniu taką ilością bajcy, aby go zakrył do połowy.
  3. Naczynie nakryć i pozostawić w chłodzie na 2–4 dni, obracając codziennie mięso.
  4. Comber wyjąć z bajcy, odcisnąć, natrzeć roztartym z solą czosnkiem, oprószyć mąką.
  5. Osmażyć szybko na silnie rozgrzanym tłuszczu, przełożyć na brytfannę, oblać dokładnie tłuszczem i wstawić do gorącego piekarnika.
  6. W czasie pieczenia polewać tłuszczem, skrapiając płynem z bajcowania combra.
  7. Pod koniec pieczenia, gdy mięso przy nakłuciu nie wydziela krwawego soku, zalać je śmietaną rozmieszaną z mąką i zapiec.
  8. Mięso ściąć wzdłuż obu stron kości grzbietowej, pokroić na dość grube, nieco skośne kawałki w poprzek długości combra i ułożyć z powrotem na kości.
  9. Ułożyć na podłużnym półmisku, polać sosem z pieczenia.
  10. Podawać z ziemniakami, makaronem lub kluskami, z buraczkami.
  11. Przed pieczeniem można comber barani naszpikować słoniną.

 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x